Švedski demokrata: Muslimani nisu kompletni ljudi
Martin Strid

Švedski demokrata: Muslimani nisu kompletni ljudi

Martin Strid, član stranke Švedske demokrate poznate po svojim antiimigracionim stavovima, izjavio je da muslimani nisu "kompletni ljudi", odnosno da na skali humanosti od 1 do 100 muslimani "nisu svi 100 odsto ljudi".

Švedski političar je to rekao na stranačkoj konferenciji, međutim, brojni članovi te stranke distancirali su se od te njegove izjave i sada ga očekuje "protjerivanje", piše Raša tudej.

"Na jednom kraju te skale vi ste 100 posto ljudi, osobe, i sve što je dio tog koncepta. Sa druge strane, vi ste 100 odsto muhamedanci. Svi muslimani su negdje na toj skali, zajedno sa članovima Islamske države koji su najpribližniji tome da budu 100 odsto muhamedanci", rekao je Strid.

On je dodao i da "ako ste bivši musliman, blizu ste toga da budete potpuno čovjek" i dodao da želi da oslobodi muslimane islama.

Njegov govor snimila je lokalna SVT televizija, a snimak je brzo podijeljen preko interneta.

Članovi SD su se distancirali od Stridovih komentara, a sekretar stranke je rekao da očekuje da će Strid biti izbačen iz stranke, dok je predsjednik SD-a rekao da su njegove izjave nešto najgore što je ikada čuo.

Strid se kasnije izvinio zbog svojih izjava uz obrazloženje da se "nespretno izrazio" kao i da je svjestan da će njegov govor biti interpretiran kao da je rekao da "muslimani nisu 100 odsto ljudi".

"Poznajem dosta muslimana i imam dosta prijatelja među njima", rekao je Strid.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.