Bivši hrvatski ministar odbrane: Zoljom sam gađao Mladića
Ante Kotromanović

Bivši hrvatski ministar odbrane: Zoljom sam gađao Mladića

Bivši hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović rekao je da je 1991. godine zoljom gađao jedno vozilo u kom se nalazio Ratko Mladić.

Nekadašnji ministar u vladi premijera Zorana Milanovića je istakao da je Mladić činio strahote u ime jedne šire politike koja je kreirana u Beogradu.

Dodao je i da je “šteta što ne postoji stroža kazna od doživotnog zatvora“.

"Prvi put smo koristili zolje i ja sam pucao na oklopno vozilo u kojem je bio Mladić. Udaljenost je bila samo 4-5 metara, a zolji je potrebno minimalno 70-80 metara da se aktivira. I projektil je, naravno, napravio rikošet, odbio se i eksplodirao stotinak metara dalje...", ispričao je Kotromanović za riječki Novi list. 

Bivši ministar odbrane i penzionisani štabni brigadir Hrvatske vojske je, povodom prvostepene presude Mladiću na doživotnu zatvorsku kaznu, kazao da nije siguran da je to primjerena kazna za bivšeg generala, s obzirom na to šta se, kako je rekao, sve događalo od 1991. kad je postao zapovjednik Kninskog korpusa pa do zadnjih ratnih operacija koje su se događale u BiH. 

"Zaslužio je, s obzirom na broj žrtava koje je ostavio iza sebe, puno veću i goru kaznu. Bez obzira na to što se radi o najstrožoj kazni, šteta što za ovakvu kvalifikaciju zločina, genocid u Srebrenici i sve druge zločine na prostoru BiH i Hrvatske, ne postoji nešto više od toga. Nisam zadovoljan jer su i njegovi naredbodavci ostali gotovo nespomenuti. Mladić je činio takve strahote u ime jedne puno šire politike koja je bila razrađena u Beogradu". 

Govoreći i ličnom iskustvu s Mladićem, Kotromaović kaže da je on komandant Kninskog korpusa, protiv kojeg se Hrvatska borila, a u BiH je, podsjeća, bio zapovjednik vojske protiv koje smo izveli niz složenih operacija i na kraju ga porazili. 

"Iako je završio vojnu školu JNA o njemu nikad nisam razmišljao kao o nekom velikom vojnom strategu, uostalom, mi smo tu takozvano struku doveli do višekratnih poraza. Ali, što se tiče samog Mladića, imali smo dosta bliski susret 1991., dok sam bio u specijalnim jediicama. On je putovao prema Hrvacama kod Sinja na pregovore s Ivom Čovićem, a mi smo bili tad već nekoliko dana u neprijateljskoj pozadini", naveo je Kotromanović. 

U daljoj priči navodi da je napravljena jedna akcija na borbena vozila koja su nailazila iz smjera Vrlike, a u jednom od tih vozila je, što nisu tada nismo znali, bio i Ratko Mladić. 

“Kad je Mladić nakon toga došao u Hrvace, pričao mi je Čović, prijetio im je, vikao i gotovo ih zarobio. No, mi stvarno nismo tad znali da je on unutra. Jednostavno smo izvršavali svoje zadatke kao specijalne jedinice", rekao je Kotromanović. 

Potvrdio je da se hrvatska vojska tada bavila gerilskim ratovanjem u neprijateljskoj pozadini i to, kako je rekao, "jako puno", te da su "s briljantnim, genijalnim momcima izveli pedesetak diverzantskih akcija na neprijateljskoj teritoriji. 

Kotromanović smatra i da sud u Hagu nije ispunio svoju pravni, pa i istorijski zadatak. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.