Ljekari i roditelji podnijeli krivične prijave protiv poznatih koji su za nevakcinisanje djece
Ilustracija

Srbija

Ljekari i roditelji podnijeli krivične prijave protiv poznatih koji su za nevakcinisanje djece

Grupa ljekara i roditelja iz više gradova Srbije podnijela je krivičnu prijavu protiv javnih ličnosti koje su propagirale nevaksinisanje djece.

Kada javne ličnosti svoje stavove o nečemu važnom kao što je vakcinacija iznose na ovaj način, građani ostaju potpuno zbunjeni.

Šta izaziva strah kod roditelja? Iz udruženje Pedijatrija zasnovana na dokazima kažu pojava epidemije malih boginja među nevakcinisanima i izazivanja panike.

“Mi nećemo da radimo ono što se radi u Rumuniji, samo da prebrojavamo bolesne i mrtve. Neko mora zbog toga da odgovara i postoji zakonski osnov”, kaže pedijatar Tomislav Stevanović. 

Na pitanje da li oni imaju slučaj na sudu, Stevanović kaže “da, za širenje panike”: 

“Za epidemiju ne sve dok se ne desi slučaj, ako neko dijete bude imalo upalu pluća i umre oni će biti odgovorni”.

Osim javnih ličnosti koje pozivaju na nevakcinaciju krivičnu prijavu dobila je i doktorka Jovana Stojković. 

Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju nisu protiv vakcinacije, ali jesu za pravo izbora 

“Kao i svaki lijek i vakcina ima štetno dejstvo i to nije tajna, stoji i uputstvu, ali problem je što kod svakog drugog lijeka imate pravo izbora osim kod vakcina. Mi želimo da to vratimo u ruke pacijenta ondnosno roditelja ako je dijete u pitanju”, navodi Stojkovićeva. 

Inače, ministar zdravlja Zlatibor Lončar u nekoliko navrata negirao je da MMR vakcina ima veze sa autizmom. 

“Ko jedini ima koristi od toga što je više bolesnih što su zauzete bolničke postelje… Pa farmaceutski lobiji”, rekao je Lončar. 

Trenutna situacija pokazuje da je u poslednjih nedelju dana od malih boginja oboljelo novih 73. građana. Broj oboljelih veći je u svakom gradu, pogotovo na Kosovu i Metohiji. Najmlađi oboljeli ima dva mjeseca, najstariji 48 godina, a ima i slučajeva gdje se bolest komplikuje. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.