Bali: Crveno upozorenje zbog aktivnosti vulkana Agung
Foto: AA

Bali: Crveno upozorenje zbog aktivnosti vulkana Agung

Aviokompanije su dobile crveno upozorenje zbog opasnosti od oblaka vulkanskog pepela u blizini indonezijskog turističkog ostrva Bali, nakon što je vulkan Agung izbacio gusti oblak dima koji je dosegao visinu od 4.000 metara.

Crveno upozorenje znači da će vjerovatno doći do erupcije i značajnog ispuštanja pepela, podsjeća BBC.

Ovo je drugo veće ispuštanje dima i pepela iz planine Agung ove sedmice, što je prouzrokovalo probleme u vazdušnom saobraćaju.

2017112622712080628213768Web

Lokalne vlasti su počele dijeliti maske stanovništvu u okolnim mjestima zbog pepela koji pada.

Najveći aerodrom na ostrvu zasad radi normalno, ali neke aviokompanije su otkazale letove, budući da vulkanski pepeo može oštetiti motore na avionima. 

2017112622712080628213770Web

Najpopularnije destinacije ba Baliju, Kuta i Seminyak, od vulkana su udaljene oko 70 kilometara.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.