Erdogan: Spreman sam dati ostavku ako opozicija dokaže da imam račune u inostranstvu
Foto: AA, Redžep Tajip Erdogan

Erdogan: Spreman sam dati ostavku ako opozicija dokaže da imam račune u inostranstvu

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da je spreman podnijeti ostavku i povući se iz politike ukoliko opozicija dokaže tvrdnje da posjeduje sredstva na računima banaka u inostranstvu.

U obraćanju na skupu koji je u Istanbulu organizovan povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Erdogan je kazao da je on kao predsjednik države nasilje nad ženama ocijenio kao izdaju čovječanstva i da mora biti kažnjen svako ko uprlja ruke tom izdajom.

Ukoliko u našoj zemlji ima pogrešnih shvatanja ili mjera, a posebno prema ženama, moramo uzročnike tražiti dublje unutar tog problema, a ne u našoj vjeri ili kulturi. Ženama se mora zagarantirati njihov položaj u zajednici. Bez njih znamo da ne možemo ostvariti naše ciljeve jer bez žena nema ni pola društva“, poručio je Erdogan, javlja Anadolija.

Ističući da je spreman novi akcioni plan, Erdogan je kazao da je prinudno i rano sklapanje brakova još jedan problem koji Turska mora ostaviti iza sebe.

“Znajte da u glavi ima problem ko god zagovara, promoviše ili ne reaguje na nasilje ili bilo kakav vid diskriminacije žene u društvu. Nema tu nikakve razlike da li je ta osoba čoban ili univerzitetski profesor, svršenih vjerske škole ili ateist“, zaključio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan se osvrnuo i na nedavne tvrdnje lidera turske opozicije Kemala Kilicdaroglua koji ga je optužio da vlastiti novac izvlači u strane banke i izbjegava poreze.

“Evo, toj osobi čije ni ime ne želim izgovarati, poručujem da sam spreman pred narodom učiniti potrebno ako u rukama ima dokaze za to što tvrdi. Ako nemaš te dokaze, onda moraš izaći pred narod i izviniti se za klevetu“, poručio je Erdogan.

On je protiv Kilicdaroglua podnio i tužbu za klevetu i narušavanja ličnog i porodičnog ugleda te traži odštetu u iznosu od 1,5 miliona lira (blizu 0,4 miliona dolara).

“Dokažite u kojoj to banci u inostranstvu postoji račun Tajipa Erdogana. Ako ne možete dokazati, onda se trebate povući iz politike. Ja ću se povući i sa funkcije i iz politike ako to dokažete. Izvolite na megdan“, poručio je turski predsjednik Erdogan. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.