Postignut dogovor: Mugabeu 10 miliona dolara i imunitet
Foto: Beta

Ostaće da žive u svojoj ogromnoj rezidenciji u Harareu

Postignut dogovor: Mugabeu 10 miliona dolara i imunitet

Doskorašnji predsjednik Zimbabvea, Robert Mugabe postigao je, prije nego što je u utorak podnio ostavku, dogovor prema kojem će on i njegova supruga Grejs dobiti najmanje 10 miliona dolara, dok je članovima porodice garantovan imunitet od krivičnog gonjenja.

Za sada nije poznat tačan iznos koji će biti isplaćen Mugabeu i njegovoj supruzi, a jedan visoki zvaničnik vladajuće stranke ZANU-PF, koji je upoznat sa sporazumom, rekao je da ukupna suma neće biti manja od 10 miliona dolara, navodi britanski Gardijan.

"Taj zvaničnik je kazao da će Mugabeu odmah biti isplaćeno pet miliona dolara u gotovini", a ostatak narednih mjeseci.

Mugabe (93) će doživotno dobijati i platu od 150.000 dolara, dok će Grejs Mugabe (52) poslije njegove smrti doživotno dobijati polovinu te plate.

Mugabeu je garantovan imunitet od gonjenja, kao i da nikakva akcija neće biti preduzeta protiv poslovnih ineteresa njegove porodice.

Robert i Grejs Mugabe ostaće da žive u svojoj ogromnoj rezidenciji u Harareu, a država će im plaćati zdravstvenu zaštitu, poslugu, obezbjeđenje i puteve u inostranstvo.

Zimbabve je poslije 37-godišnje Mugabeove vladavine u velikim dugovima, valuta je bezvrijedna, narod je znatno osiromašen, a stopa nezaposlenosti je, prema procjenama, veća od 80 odsto. Putevi su veoma loši, mnoge ruralne zajednice nemaju struju, a zdravstvene zaštite gotovo da nema. Očekivani životni vijek u zemlji je 60 godina, jedan od najnižih na svijetu.

Mugabe je smijenjen s vlasti poslije niza događaja koji su započeli 6. novembra, kada je on smijenio potpredsjednika Zimbabvea Emersona Mnangagvu, jednog od svojih najbližih saradnika tokom više decenija.

Vojska je u noći 14. na 15. novembar preuzela kontrolu nad zemljom i stavila u kućni pritvor Mugabea, koji je podnio ostavku 21. novembra, poslije snažnog pritiska vojske, vladajuće partije ZANU-PF i građana. Mnangagva je u petak postao predsjednik Zimbabvea.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.