Nema selfija u džamijama
Ilustracija

Stroga pravila u Meki i Medini

Nema selfija u džamijama

Saudijska Arabija zabranila je hodočasnima "selfije" u dvije najznačajnije džamije, prenijeli su saudijski mediji.

"Džakarta post" prenosi da će od sada posjetiocima "Velike džamije" u Meki i "Prorokove džamije" u Medini biti zabranjeno fotografisanje, kao i snimanje video-snimaka.

Saudijske vlasti su saopštile da će zabrana spriječiti nepotrebno uznemiravanje onih koji su došli da se neometano mole u dvije najsvetije džamije u islamskom svijetu.

Obezbjeđenje na dva sveta mjesta je tradicionalno nasilno prema ljudima koji se tu fotografišu, a sada je to i zvanično zabranjeno i obezbjeđenje ima pravo da "ukoliko je potrebno zaplijeni fotografije i kamere".

Saudijska Arabija već ima istoriju problema sa takozvanim "selfijima".

Ugledni klerik Saleh bin Fazan el Fazan, koji je član Vijeća viših naučnika Saudijske Arabije, osudio je one koji se "fotografišu sa mačkama", tvrdeći da takve fotografije postoje među ljudima koji žele da budu kao "zapadnjaci".

Klerik je kasnije rekao da je fotografisanje, ukoliko nije nužno, zabranjeno "i sa mačka, psima, vukovima ili sa bilo čim drugim", prenosi Raša tudej.

Svijet je u oktobru svjedočio novom dokazu ozbiljne navike fotografisanja kod saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, kada je na svom nalogu na "Instagramu" za manje od dva sata objavio skoro 500 "selfija".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.