Na osnovu inostranih potraga u CG uhapšeno 68 ljudi
Dejan Đurović

Raspisana 91 potjernica

Na osnovu inostranih potraga u CG uhapšeno 68 ljudi

Nacionalni centralni biro Interpola Podgorica od početka godine raspisao je 91 međunarodnu potjernicu, dok je u istom periodu po osnovu inostranih potraga u Crnoj Gori uhapšeno 68 osoba.

Ovo su zvanični podaci Uprave policije, koje je za Pobjedu saopštio rukovodilac NCB Interpola Podgorica Dejan Đurović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora u odnosu na zemlje slične veličine ima najviše provjera Interpolovih baza podataka na godišnjem nivou.

"Obavi se više od 13 miliona provjera na godišnjem nivou, što je u poređenju sa brojem stanovnika izuzetan rezultat. Takođe, po broju provjere vozila, Crna Gora je među 10 najaktivnijih država u svijetu", kazao je rukovodilac NCB Interpola Podgorica

Ciljane potrage

Đurović pojašnjava da je potraga za svim bjeguncima intenzivna, ali da među njima ima i najtraženijih. Prema njegovim riječima, crnogorska policija, odnosno Odsjek za međunarodnu policijsku saradnju je među prvima u regionu primijenio savremeni koncept takozvanih „ciljanih potraga“.

Taj koncept, kaže Đurović, podrazumijeva i upotrebu svih raspoloživih resursa i fokusiranje policijskih radnji na traganje za „najtraženijim bjeguncima“, odnosno onima koje naši pravosudni organi potražuju za najteža krivična djela (tzv. aktivne međunarodne ciljane potrage), kao i za bjeguncima koje potražuju inostrani pravosudni organi.

"Grupa za ciljane potrage Odsjeka za međunarodnu policijsku saradnju je već primljena u članstvo Evropske mreže za ciljane potrage na nivou Evropske unije (tzv. ENFAST mreža). Posredstvom Europola sa jedinicama za ciljane potrage država EU u kontinuitetu obavljamo neposrednu i direktnu komunikaciju. Europolova „most wanted“ lista (koja je na Europolovom sajtu) sačinjena je od ENFAST mreže", pojašnjava Đurović.

DNK profili

Đurović ističe da NCB Interpol Podgorica ima značajnu ulogu u rasvjetljavanju najtežih krivičnih djela. To znači, kaže on, da se aktivno i u kontinuitetu posredstvom Interpola unose i provjeravaju DNK profili i tragovi sa počinjenih krivič- nih djela, što je već dalo rezultate u otkrivanju počinilaca najtežih krivičnih djela, među kojima su i počinioci teških ubistava.

"Svi naši DNK profili takozvanih NN lica čuvaju se u Interpolovoj bazi radi budućih provjera i potencijalnog utvrđivanja identiteta lica", pojasnio je Đurović.

On podsjeća da je NCB Interpol Podgorica počeo da radi na primjeni Interpolovog sistema za prepoznavanje lica na osnovu fotografija.

Dvojna državljanstva – dvojni problem

U lociranju bjegunaca postoje poteškoće, ali posebno kada su u pitanju osobe sa dvojnim državljanstvom, pojašnjava rukovodilac NCB Interpola Podgorica. Prema riječima Đurovića, u slučajevima lociranja osoba sa potjernice na teritoriji države čiji su (dvojni) državljani, primjenjuju se posebni sporazumi o izručenju sopstvenih državljana, ukoliko postoje. On je podsjetio da Crna Gora ima sporazume sa Srbijom, Hrvatskom, BiH, Makedonijom i Italijom.

Sporazumi, međutim, nijesu bezuslovni, već propisuju izručenja pod određenim uslovima, uglavnom za teža krivična djela i krivična djela organizovanog kriminala.

"Zato bjegunci često koriste ovu situaciju i nakon bjekstva iz Crne Gore uglavnom biraju državu čiji su državljani za boravište. U toj situaciji ne mogu biti uhapšeni radi izručivanja Crnoj Gori po međunarodnoj potjernici", kazao je Đurović.

Time nijesu iscrpljeni svi instrumenti izvršenja krivič-ne sankcije ili vođenja krivič-nog postupka.

"U međunarodnoj pravnoj pomoći postoji mogućnost ustupanja krivičnog gonjenja i izvršenja krivične sankcije drugoj državi ukoliko lice ne može biti izručeno. Ovo je u nadležnosti pravosudnih organa shodno međunarodnim sporazumima i ratifikovanim konvencijama", navodi Đurović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.