Državni plan eksploatacije mineralnih sirovina biće izrađen u 2018. godini
Ilustracija

Državni plan eksploatacije mineralnih sirovina biće izrađen u 2018. godini

U cilju unaprjeđenja procesa dodjele koncesija, Ministarstvo ekonomije će tokom 2018. godine izraditi Državni plan eksploatacije mineralnih sirovina 2019-2029. godine, sa Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu.

Iz Ministarstva je saopšteno da je za izradu Državnog plana i Strateške procjene u budžetu Ministarstva predviđeno oko 90.000 eura.

"Pomenuti desetogodišnji Plan, kojim će se urediti eksploatacija mineralnih sirovina, sastojaće se od opšteg plana i plana eksploatacije pojedinih mineralnih sirovina, sa lokacijama, vrstom i kvalitetom i ovjerenim rezervama, sa ocjenom potrebe istraživanja na postojećem lokalitetu, zatim podacima o procjeni obima proizvodnje mineralne sirovine, procjeni moguće tehnologije za eksploataciju, mogućnosti plasmana mineralne sirovine na tržištu, mjerama zaštite životne sredine prilikom eksploatacije, kao i ekonomskim parametrima opravdanosti planirane eksploatacije", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije

Kako navode, ovim Planom definisaće se strateške mineralne sirovine, način njihove valorizacije čime će, pored obezbjeđenja odgovarajućeg javnog interesa, doći do unaprjeđenja rudarske djelatnosti i obezbjeđenja održivog korišćenja neobnovljivog mineralnog resursa zasnovanog na njegovom dugoročnom korišćenju.

"Cilj je obezbijediti racionalno, ekonomično, pravilno i efikasno korišćenje prirodnih bogatstava, tehničko-tehnološko unaprjeđenje i očuvanje životne sredine, kao i povećanje zaposlenosti", zaključuje se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.