Suspendovana Daliborka Delić, inspektorka koja je osumnjičena za opstrukciju istraga
Ilustracija

Disciplinksi postupak

Suspendovana Daliborka Delić, inspektorka koja je osumnjičena za opstrukciju istraga

Direktorat za poslove nadzora Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) suspendovao je policijsku inspektorku Daliborku Delić, koja se sumnjiči da je opstruirala istrage protiv pojedinih kriminalnih klanova.

Protiv Delićeve je u toku disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti, nakon kojeg će biti utvrđena njena odgovornost. 

Vijestima je nezvanično saopšteno da su se stekli uslovi da bude suspendovana, kao i da je taj postupak za privremenu mjeru sproveden zakonito. Delićeva ima pravo žalbe na takvu odluku. 

Inspektorkom iz Odsjeka za međunarodnu policijsku saradnju bavi se i Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici, nakon što su protiv nje podnesene krivične prijave zbog navodne zloupotrebe službenog položaja.

Policijska službenica se sumnjiči da "nije provjerila DNK u 427 predmeta, a u elektronsku bazu predmeta Interpola unijela je netačne podatke da je po tim predmetima postupljeno i da su završeni”. 

"Prema navodima u medijima, među podacima su navodno i informacije o kretanju bezbjednosno interesantnih lica iz Podgorice, Kotora, Bara i Budve, kojima je inspektorka navodno pomagala. Sa druge strane, sumnja se da je neovlašćeno provjeravala lične podatke za 56 lica”, saopšteno je iz Instituta Alternativa (IA) ljetos.

Institut prati ovaj slučaj, a iz te NVO je ocijenjeno da je MUP-ov sistem za utvrđivanje odgovornosti “neefikasan u borbi protiv policijskih službenika koji su navodno zloupotrijebili službenu dužnost”.

To su negirali iz resora kojim rukovodi Mevludin Nuhodžić. 

"Iako je prošlo sedam mjeseci otkad su mediji objavili da su pokrenuta dva disciplinska postupka protiv policijske službenice D. D. za težu povredu službene dužnosti, IA je dobio zvaničan odgovor od MUP-a da službenica nije suspendovana, da unutrašnja kontrola ne vodi nijedan predmet protiv nje, a da Disciplinska komisija faktički nije donijela nijednu odluku”, naglašeno je iz Instituta Alternativa krajem jula.

Iz NVO je poručeno da bi prema zakonu, u slučaju da Disciplinska komisija utvrdi njenu odgovornost u ta dva predmeta, Delićevoj mogla biti izrečena mjera prestanka radnog odnosa. 

Tada je iz MUP-a objašnjeno da to što “postupak udaljenja sa rada nije sproveden ne znači da nije pokrenut”, a da je na njegovo trajanje uticala i “činjenica da je policijska službenica odsutna sa rada duži period”. 

“Podnosila je zahtjeve za odlaganje rasprava, što je pravdala dostavljanjem dokumentacije o privremenoj spriječenosti za rad. Zbog toga nije radno angažovana u Upravi policije”, saopšteno je iz MUP-a ljetos.

Naglasili su da nadležne organizacione jedinice MUP-a u kontinuitetu rade da donesu zakonite odluke, od dostavljanja predloga neposrednog rukovodioca za disciplinski i za postupak privremenog udaljenja sa rada inspektorke.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.