Crna Gora treba da uđe u EU prije 2025. godine
Foto:PR Centar

PEU će lobirati da se to desi što prije

Crna Gora treba da uđe u EU prije 2025. godine

Crna Gora treba da uđe u Evropsku uniju (EU) prije 2025. godine, ocijenio je predsjednik Internacionalne panevropske unije (PEU), Alain Terrenoire, navodeći da će PEU lobirati da se to desi što prije.

Upitan šta vidi kao glavnu poruku koju EU želi da pošalje Strategijom za uspješan prijem Crne Gore i Srbije u EU do 2025. godine, Terrenoire je odgovorio da evropske zemlje treba da pokažu više solidarnosti, ne samo političke, nego i društvene, kulturne, kao i da se to uradi unutar njih.

„Solidarnost je dobar način da budemo jači“, rekao je on agenciji MINA, na marginama internacionalne konferencije Crnogorske panevropske unije “Za Evropu: komuniciranje evropskih integracija između članica EU i zemalja proširenja”.

On, kako je kazao, nije saglasan, sa predsjednikom Evropske komisije, Žan Klod Junkerom, koji je govorio o 2025. kao godini za ulazak u EU.

“To je predugo. Posao naše organizacije je da lobiramo da Crna Gora bude članica Unije što je prije moguće“, saopštio je Terrenoire.

Kako je rekao, ne zna kada će to biti, ali PEU će pomoći kao što je to uradila u slučaju Hrvatske.

„Pitajte naše hrvatske prijatelje šta je naša organizacija uradila za njih.To je bio težak posao, ali uspjeli smo i uradićemo isto i u slučaju Crne Gore, možete biti sigurni u to“, poručio je Terrenoire.

On je, na pitanje da da li misli da EU vidi Crnu Goru i Srbiju kao jedan paket u procesu pridruživanja EU, Terrenoire je odgovorio da on ne gleda tako na to, i kazao da svaka zemlja ima svoje posebnosti.

„Ja bih volio da sve države regiona budu što prije članice EU“, poručio je Terrenoire.

Upitan da prokomentariše navode da nedostaju konkretni rezultati u pristupanju Crne Gore Uniji, on je kazao da je Evropa garant mira.

 „Kao član velikog kontinenta, bićete u mogućnosti da direktno komunicirate sa Kinom, Amerikom, velikim moćnim zemljama. Moramo biti zajedno kako bi osigurali našu budućnost“, poručio je Terrenoire.

Prema njegovim riječima, Evropa je garant budućnosti, i Crna Gora u njoj.

„U Evropi ne postoje male države sa malim mogućnostima i velike sa velikim mogućnostima.  Sve zemlje zajedno sa istim ciljevima, mi smo na istom putu – to je situacija u Evropi“, navodi Terrenoire.

Izvor:PR Centar

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.