Nasilje nad ženama  jedno od najtežih kršenja ljudskih prava u svijetu
Ilustracija

Vrijeme za zajedničku akciju

Nasilje nad ženama jedno od najtežih kršenja ljudskih prava u svijetu

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se danas uz podsjećanje da je potrebno zajedničko djelovanje kako bi žene i djevojčice u cijelom svijetu mogle da žive bez uznemiravanja i svakog drugog oblika nasilja.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Misija OEBS-a u Crnoj Gori i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u zajedničkom saopštenju  za javnost osudili su svaki vid rodno zasnovanog nasilja.

Istaknuto je da nasilje nad ženama ostaje jedno od najtežih kršenja ljudskih prava u svijetu danas.

Rodno zasnovano nasilje je neprihvatljivo.Rodno zasnovano nasilje nije neizbježno.Rodno zasnovano nasilje se može spriječiti - ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, Misija OEBS- a u Crnoj Gori i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava prepoznaju povezanost u osnaživanju rodne ravnopravnosti, smanjenju nasilja nad ženama i obezbijeđivanju sigurnosti za sve građane i građanke pod jednakim uslovima.

"Zbog toga, borba protiv rodno zasnovanog nasilja i podrška inicijativama za ostvarivanje jednakih mogućnosti ne smije biti  usputno  ili privremeno pitanje.Borba protiv rodno zasnovanog nasilja zahtjeva temeljan i sveobuhvatan napor uz učešće svih relevantnih aktera", navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da je Crna Gora pristupila ovoj globalnoj inicijativi 2007. godine,  i od tada Misija OEBS-a  podržava napore koji se preduzimaju u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

"U partnerskom odnosu, nastavićemo da unaprijeđujemo stanje   i sprovodimo kampanje za borbu protiv ovog društvenog problema.Relevantne institucije moraju da se svakodnevno efikasnije bave rodno zasnovanim nasiljem, a ne samo tokom trajanja kampanja", poručeno je sa ove dvije adrese.

UN:Vrijeme za zajedničku akciju

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je "vrijeme za zajedničku akciju kako bi žene i djevojčice u cijelom svijetu mogle da žive bez uznemiravanja, štetnih praksi i svakog drugog oblika nasilja".

Prema podacima UN, više od trećine žena širom svijeta je doživjelo fizičko (i)ili seksualno nasilje, 750 miliona žena je stupilo u brak prije navršenih 18 godina, a više od 250 miliona njih je podvrgnuto sakaćenju ženskih genitalija.

"Danas je široko prihvaćen stav da nasilje nad ženama, uključujući uznemiravanje i štetne prakse, predstavlja značajnu prepreku ostvarivanju ljudskih prava i neposredno dovodi u pitanje uključivanje i učešće žena u održavanju mira", piše u saopštenju generalnog sekretara UN povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Odlukom UN iz 1999. godine, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. novembra, u znak sjećanja na dan kada je diktator Dominikanske republike Rafael Truhiljo naredio ubistva sestara Mirabal, političkih aktivistkinja u toj zemlji.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.