Nastavlja se potraga za nestalom argentinskom podmornicom
Podmornica "San Huan"

Podmornica ima kiseonik i hranu za 15 dana

Nastavlja se potraga za nestalom argentinskom podmornicom

Predsjednik Argentine Maurisio Makri izjavio je juče da se nastavlja međunarodna potraga za podmornicom sa 44 člana posade koja je nestala prije devet dana u južnom dijelu Atlantika i dodao da će biti otvorena istraga o njenom nestanku.

Argentinska mornarica saopštila je u četvrtak da je analizom lokacije na kojoj je bila podmornica utvrđeno da je tada registrovan zvuk nalik eksploziji.

Mornarica je u izvještaju navela da se dogodila "hidro-akustična anomalija, kratka, jaka, koja nije nuklearnog porijekla, a liči na eksploziju".

Izvještaj mornarice izazvao je veliku zabrinutost porodica posade kao i stranih stručnjaka koji strahuju da je podmornica potopljena i da posadi nestaje kiseonika.

"Nestanak i potraga za podmornicom potresli su cijelu Argentinu. To je težak trenutak za sve nas, posebno za članove porodice", rekao je Makri u prvom obraćanju u javnosti od nestanka podmornice 15. novembra.

Makri je dodao da se nastavlja potraga koja ima podršku međunarodne zajednice navodeći da će biti sprovedena i detaljna istraga.

Nekoliko desetina aviona i brodova učestvuje u potrazi na površini od oko 480.000 kvadratnih kilometara.

U pitanju je podmornica "San Huan" koja je krenula iz Mar del Plata oko 400 kilometara južno od Buenos Ajresa. Podmornica ima kiseonik i hranu za 15 dana.

U podmornici se nalazi Elijana Kravzik (35) koja je 2012. godine postala prva Latinoamerikanka oficir podmornice.

"San Huan" je jedna od tri podmornice argetinske mornarice. Proizvedena je u Njemačkoj i ima dizel-električni pogon. Porinuta je 1985, a 2014. je prošla remont.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.