UPCG predstavila Izvještaj o parafiskalitetima na nivou države i lokalnih samouprava

Većina privrednika smatra da je parafiskalno opterećenje veliko

UPCG predstavila Izvještaj o parafiskalitetima na nivou države i lokalnih samouprava

Šef Sektora za međunarodne odnose i projekte Unije poslodavaca (UPCG) Mirza Mulešković i ekspert angažovan na istraživanju Đorđije Blažić predsatvili su rezultate opsežnog istraživanja koje je Unija sprovela među 300 privrednika u sva tri regiona Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju UPCG, istraživanje  je pokazalo da čak 85% privrednika smatra da je iznos parafiskalnog opterećenja velik. Dodaju da je uzorak kreiran u skladu sa podacima Monstat-a, a upitnik u saradnji sa ILO.

Anketama i intervjuima obuhvaćeni i predstavnici 23 jedinice lokalne samouprave i Zajednice opština Crne Gore.

Po ocjeni velikog broja ispitanika, postoje značajne razlike u visini i broju parafiskaliteta zavisno od lokalne samouprave u kojoj se nalazi sjedište preduzeća i djelatnosti koju ono obavlja.

“Čak 79,9 od sto privrednika smatra da visina i brojnost parafiskalnih nameta i administrativne procedure po osnovu istih, samo donekle utiču na to da li će preduzeće poslovati u formalnom ili u neformalnom sektoru. S druge strane, čak 81,5 ispitanika ističe da visina parafiskalnih nameta predstavlja problem prilikom otpočinjanja biznisa”, predstavljeno je u saopštenju.

slijevanadesnoDraganRadicILOMarkusPilgrimILOSvetlanaVuksanovicUPCG

Dodaje se da prema ocjeni privrednika, lokalne samouprave ne uključuju privrednike prilikom donošenja odluka. Najveći procenat ispitanika – preko 94 od sto, ocjenjuje da je na nivou države neophodno uraditi registar parafiskalnih opterećenja i izvršiti njihovu reformu.

Na događaju „Jaka privreda – uspješna Crna Gora“, održanom u organizaciji Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Međunarodne organizacije rada (ILO), predstavljen je novi strateški dokument UPCG „Izvještaj o parafiskalitetima u Crnoj Gori“.

On, uz rezultate istraživanja o stanju na nivou države i lokalnih samouprava, kako je saopšteno, sadrži i preporuke na koji način konsolidovati i smanjiti broj i/ili troškove postojećih parafiskalnih nameta u Crnoj Gori.

Događaj su otvorili predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović i direktor ILO za Centralnu i Istočnu Evropu Markus Pilgrim.

Današnji događaj UPCG i ILO organizovan je u okviru projekta „Promocija tranzicije sa formalne na neformalnu ekonomiju“ finansiranog od strane ILO.

Imao je za cilj uključivanje relevantnih aktera u reformske procese koji su u toku, a imaju za cilj stvaranje biznis ambijenta koji je podsticajan za održivi razvoj preduzeća, rast investicija, jačanje konkurentnosti, povećanje zaposlenosti, ekonomski i socijalni razvoj crnogorskog društva.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.