Neven Gošović

Gošović pisao premijeru

"Pitanja majki koje su primale naknadu mnogo, a odgovora nema mjesecima"

Zakonom o izvršenju Odluke Ustavnog suda od 19. aprila ove godine, koji je stupio na snagu 30.juna, propisano je da pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, imaju samo majke kojima je radi korišćenja tog prava, njihovom voljom, prestao radni odnos na neodređeno vrijeme, i to nakon 6.avgusta 2015. Takvo zakonsko rješenje imalo je za posljedicu da za oko dvadeset hiljada majki bude ukinuta naknada po osnovu rođenja troje ili više djece, napisao je Neven Gošović član Predsjedništva Demokratske Crne Gore u otvorenom pismu premijeru Dušku Markoviću.

"Navedenim zakonom, suprotno pravnom stanovištu Ustavnog suda, veliki broj majki, na krajnje diskriminatorski način doveden je u daleko nepovoljniju pravnu i faktičku situaciju od one u kojoj su bile kada su zbog prihvatanja doživotne naknade prekinule svoj dotadašnji radni odnos ili su se odjavile sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, jer su ostale i bez posla, i bez naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, pa čak i bez nakanade po osnovu nezaposlenosti. Riječ je o zakonskim rješenjima, koja će biti predmet ocjene ustavnosti u postupku koji su pred Ustavnim sudom Crne Gore  pokrenuli pet poslanika Demokratske Crne Gore", istakao je Gošović.

Dodaje da se u primjeni navedenog zakona ispostavilo i da naknadu ne mogu ostvariti:

"-Majke kojima je radi ostvarivanja prava na doživotnu naknadu prestao radni odnos na neodređeno vrijeme, ali im poslodavac, za posljednja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa, nije uplatio doprinose za penzisko osiguranje;

-Takođe, da pravo na naknadu ne mogu ostvariti ni majke kojima je radni odnos na neodređeno vrijeme prestao nakon 06.08.2015. godine iz razloga uvedenog stečaja kod poslodavca. Nadležni državni organi stali su na stanovište da tim majkama pravo na naknadu ne pripada, jer im radni odnos nije prestao njihovom voljom, već usljed stečaja;

-Pravo na naknadu po ovom zakonu ne mogu ostvariti ni majke, koje su prije ostvarivanja prava na naknadu imale status registrovanog poljoprivrednog proizvođača, ili privatnog preduzetnika, iako su iste uredno izmirivale svoje obaveze uplate poreza i doprinosa prema državi;

-Navedenim zakonom diskriminisane su i majke, koje su na Zavodu za zapošljavanje ostvarivale pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti u mjesečnom iznosu od 77 eura. Toj kategoriji majki, koje su se nalazile na evidenciji nezaposlenih, ali su pravo na naknadu ostvarile po osnovu godina radnog staža, sada se onemogućava da nastave sa korišćenjem prava na naknadu po osnovu nezaposlenosti. Zavod za zapošljavanje Crne Gore već mjesecima iščekuje instrukcije Ministarstva rada i socijalnog staranja po ovom pitanju, ćutanje Ministarstva još uvijek traje, a brojni zahtjevi majki ostaju bez odgovora i javnog saopštenja.

-Uplatu doprinosa za penzisko – invladsko osiguranje država još uvijek nije izvršila majkama kojima to pravo pripada na osnou člana 11 navedenog zakona. Na taj način, majkama koje uplatom doprinosa stiču pravo na starosnu penziju još uvijek nije omogućeno da to pravo i ostvare. Riječ je, takođe, o majkama koje, počev od 30.06.2017. godine, ne ostvaruju prihode ni po kom osnovu", navodi se u saopštenju.

Gošović u pismu Markoviću ističe da je svaki komentar suvišan.

On ističe da je pitanja majki mnogo, a odgovora od strane nadležnih državnih organa, uključujući i kabinet Premijera, mjesecima nema.

"U svakoj demokratskoj državi u kojoj postoji princip odgovornosti i koja teži vladavini prava, bilo bi nezamislivo da građani u postupku pred državnim organima ne mogu dobiti informaciju u pogledu njihovih prava, načina ostvarivanja tih prava, a da se pritom po njihovim zahtjevima i podnesenim žalbama mjesecima ne odlučuje.

Kod ovakvog stanja stvari, više je nego opravdano očekivanje majki da od Vlade, u najkraćem roku, dobiju potpunu informaciju na koji način i kada će moći ostvariti svoja prava po gore navedenim pitanjima, i koje će konkretne mjere i u kojem roku Vlada preduzeti na stvaranju uslova za ostvarivanje njihovih prava.

Poštovanje sloboda i prava građana, vladavine prava i zabrane diskriminacije obavezuju Vladu i Vas kao Premijera na takvo hitno postupanje", poručio je Gošović.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.