Radi se na rješavanju pitanja mulja iz postrojenja za preradu otpadnih voda
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Herceg Novi

Radi se na rješavanju pitanja mulja iz postrojenja za preradu otpadnih voda

Pored intenzivnih aktivnosti na završetku projekta izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV), rukovodstvo Opštine aktivno radi na rješavanju važnog pitanja tretmana otpadnog mulja koji nastaje u procesu prečišćavanja otpadnih voda, saopšteno je iz Opštine Herceg Novog.

Jedno od rješenja predočeno je na prezentaciji koju je preduzeće „Yunirisk“ održalo za predstavnike Opštine, na čelu sa predsjednikom Stevanom Katićem i potpredsjednicom Danijelom Đurović, predstavnike preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture i „Komunalno stambenog“.

PrezentacijatretmanmuljaizPPOV

Na samom početku, Katić je istakao da je namjera Opštine Herceg Novi da se odluči za ekološki i ekonomski najprihvatljivije rješenje.

Potpredsjednica i menadžer na projektu izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Danijela Đurović kazala je da je pitanje tretmana finalnog mulja otvoreno, sa njim se suočava više crnogorskih opština i važno je doći do kvalitetnog, održivog rješenja.

"Dodala je da, imajući u vidu broj stanovnika u našoj opštini i procjene količina mulja koji će PPOV produkovati, treba razmišljati o saradnji sa susjednim opštinama i zajedničkom ulaganju u rješenje koje se pokaže kao najbolje.

Kako se na prezentaciji moglo čuti, MID-MIX tehnološki postupak omogućava da se mulj iz PPOV trajno transformiše u materijal sa novom upotrebnom vrijednošću -  koji može da se koristi kao sirovina ili da se bezbjedno, u skladu sa EU propisima, odlaže na sanitarnoj deponiji, tako da se  u potpunosti eliminiše bilo kakvo dalje ugrožavanje prirode i životne sredine. Način fukncionisanja objašnjen je na primjeru MID-MIX postrojenja u Koprivnici, u Hrvatskoj koje je koristi istu tehnologiju prerade otpadnih voda kao PPOV u Herceg Novom", saopšteno je iz ove Opštine.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.