Senat UCG podržao Nikolića za rektora
Danilo Nikolić, foto:UCG

Čeka se sjednica Upravnog odbora za konačnu odluku

Senat UCG podržao Nikolića za rektora

Senat Univerziteta Crne Gore podržao je Program razvoja Univerziteta Crne Gore za mandatni period 2017. – 2020. kandidata za izbor rektora prof. dr Danila Nikolića i uputio ga Upravnom odboru na odlučivanje. Upravni odbor bi odluku o izboru trebalo da donese na sjednici koja je zakazana za utorak, 28. novembra.

Profesor Nikolić, koji je vršilac funkcije rektora, podsjetio je, predstavljajući Program na aktivnosti koje su realizovane u posljednja dva mjeseca kako je na toj dužnosti, a među kojima je uspješna organizacija nastave na Visokoj medicinskoj školi u Beranama, kao i potpisivanje ugovora o saradnji sa tri univerziteta.

On je naveo da su naimenovani rukovodioci Naučnog odbora, Centra za doktorske studije i Centra za studije i monitoring kvaliteta. Isplaćena su i sva zaostala dugovanja profesorima, kazao je Nikolić, uz podsjećanje da je predviđen budžet Univerziteta Crne Gore za narednu godinu u iznosu od 19,3 miliona eura.

On je rekao i da je uspostavljena redovna komunikacija sa dekanima i direktorima fakulteta i instituta, Studentskim parlamentom, Upravnim odborom Univerziteta Crne Gore i Vladom kao osnivačem.

Govoreći o prioritetima u mandatu rektora, Nikolić je naveo osavremenjavanje nastavnih planova i programa kroz kreativnu interakciju studenata, saradnika, profesora i u skladu sa dinamikom tražnje na tržištu.

"Prioritet je i kadrovska politika kroz unapređivanje znanja i vještina univerzitetskog kadra, zapošljavanje mladih saradnika, ali i unapređivanje znanja i vještina studenata u cilju bržeg zapošljavanja i realizacije perspektivnih karijera.

Usklađivanje razvoja i intenzivnije povezivanje organizacionih jedinica Univerziteta radi unapređenja operativne efikasnosti, finansijske održivosti, udruživanja prostornih i kadrovskih kapaciteta, bolje iskorišćenosti naučne i stručne opreme, racionalizacije poslovanja, razvoja interdisciplinarnih područja, takođe su važni prioriteti", navodi se u saopštenju UCG-a. 

U obraćanju Senatu, kao prioritet,  Nikolić naveo je i jačanje partnerskog odnosa sa privrednim subjektima i relevantnim javnim institucijama kroz zajedničke projekte, javno-privatna partnerstva, programe cjeloživotnog obrazovanja i intenzivnije uključivanje privrednika u nastavu, a studenata u privrednu praksu.

Najavio je konstruktivnu saradnju sa državnim institucijama i Vladom kao osnivačem, kao i izradu Strategije razvoja Univerziteta Crne Gore u najkraćem roku, a u skladu sa relevantnim crnogorskim i strateškim dokumentima Evropske unije iz oblasti visokog obrazovanja.  

On je u Programu naveo da će nastojati da preuzete obaveze ispunjava rukovodeći se svjetskim standardima i najboljom praksom razvoja visokoobrazovnih institucija, uz kvalitetnu podršku nastavnog i administrativnog kadra, stručnih i administrativnih tijela, fakulteta, instituta, umjetničkih akademija i studentskih organizacija.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.