Majka protiv bajke
Ilustracija

Šalje se pogrešna poruka djeci

Majka protiv bajke "Uspavana ljepotica" jer poziva na seksualno zlostavljanje

Sara Hol iz Tajnsajda u Engleskoj tvrdi da čuvena bajka "Uspavana ljepotica" šalje pogrešnu poruku djeci i da mališani ne treba da je čitaju. Kako kaže, dok je čitala bajku svom šestogodišnjem sinu Benu shvatila je da bajka opravdava postupak ljubljenja žene koja je u snu.

- U "Uspavanoj ljepotici" imamo klasičan primjer seksualne radnje bez pristanka druge strane. Da li je to normalno? - rekla je, aludirajući na scenu u kojoj princ poljupcem budi ljepoticu iz dubokog sna.

Ona se brine da će djeca poučena ovom pričom smatrati da je sasvim u redu poljubiti ženu dok spava.

- U današnjem društvu, to nije prikladno – moj sin ima tek šest godina, oponaša sve što vidi, a nije dovoljno veliki da tako nešto pretvorim u konstruktivan razgovor. Ne mislim da treba ukinuti ovu bajku.

Za stariju djecu je savršen povod za diskusiju da li je to u redu ili nije, kako se princeza osjećala i slično. Ali govorim o jako maloj djeci koja ne treba to da prihvate kao normalno ponašanje - kaže ona za britanske medije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.