Čaj od ove biljke spas u vrijeme prehlada
Foto: Shutterstock

Čaj od ove biljke spas u vrijeme prehlada

Rimljani su cijenili njena ljekovita svojstva.

Majčina dušica raste svuda, na livadama, stenama. Naziv "thymus vulgaris" poreklo vodi od grčke reči koja znači ‘snaga’, ‘hrabrost’, što ukazuje na stimulativno djelovanje biljke, piše Alo.rs.

Majčina dušica se smatra lijekom protiv svih bolesti, jer uklanja i ublažava čitav niz tegoba.

majcinadusica

U narodnoj medicini najviše se koristi kao čaj pa se preporučuje u vrijeme sezonskih bolesti kada se svakodnevno pije jer uspješno zaustavlja razvoj mnogobrojnih patogenih klica, dok neke i uništava.

Preporučuju se preparati od majčine dušice za liječenje bronhitisa, bronhijalnog katara i upale grla, a posebno protiv kašlja jer utiče na bronhije tako što ih širi i sprječava razvoj gotovo svih bakterija.

Kako spremiti čaj od majčine dušice

• nikada se ne kuva i ne drži u otvorenoj posudi

• za pripremu treba uzeti dovoljnu količinu biljke

• majčina dušica sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju

• kuvanjem u otvorenoj posudi oni ispare pa tako pripremljen čaj nema ljekovita svojstva

• čaj pripremljen sa nedovoljnom količinom biljke takođe nema ljekovita svojstva

• da biste skuvali dobar čaj, uzmite jednu kašičicu majčine dušice, prelijte sa 200 ml ključale vode, poklopite i nakon pola sata procijedite pa zasladite medom.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.