Sinđelić: Učinio sam sve što sam mogao u Podgorici

Nastavlejno suđenje

Sinđelić: Učinio sam sve što sam mogao u Podgorici

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma nastavljeno je danas u podgoričkom Višem sudu.

Svjedok saradnik Saša Sinđelić  koji i danas odgovara na pitanja advokata odbrane  kazao je ga je Edi zvao često, gotovo svakodnevno nakon što je došlo do hapšenja u Crnoj Gori. Sinđelić je kazao da je dobio poruku od Edija koji je bio znak za susret u Moskvi, pa da je pomislio da je možda to znak da je napadnut. Poruka je glasila "Zdravo, ovo je samarkand, odgovori mi".Na pitanje ko je "samarkand", jer u porukama 30. septembra Edi navodi dva puta isti naziv Sinđelić je kazao da je to bila asocijacija na Edija, i da niko drugi ne može da pošalje poruku takve vrste, jer su sretali u restoranu "Samarkand" u Moskvi.

Sinđelić tvrdi da je prve medijske informacije o hapšenju dobio kada je bila noć, ali da ne može da se sjeti datuma. Advokat je pitao da li se može isključiti 16. naveče jer je već 16. ranije tog dana od Edija dobio informaciju da su se desila hapšenja, Sinđelić je rekao da nije vodio evidenciju. Advokat je naveo da su prve informacije u medijima o hapšenju objavljene 16. ujutru. Na pitanje što će im specijalni telefon, kad su komunicirali putem Vajbera i drugih telefona, Sinđelić je odgovorio: "Zato što preko običnih telefona on može da pozove na pivo i takve stvari, i da mu niko ništa ne kaže, a preko specijalnog telefona može da kaže da će 'Spakuje Paju i da ga odere i da mu uradi ko zna šta'". Rekao je i da nije znao da i njega slušaju.

Sinđelić je potvrdio da je Ristić rekao da ga slušaju, i da ga je upozorio da ga ne zove i priča svašta preko telefona, a da je on to uradio i da smatra da ga je i on namjestio. Svjedok saradnik je kazao da ga je Edi obavijestio da će biti povećan broj Albanaca u Podgorici, i da je on Ristiću prenio informaciju o autobusima koji stižu iz Albanije.

Na pitanje kako je sebe vidio u sistemu komandne odgovornosti, Sinđelić je rekao da je sebe vidio kao čovjeka koji je uradio sve što je trebalo da se uradi u Podgorici. 

"Ja sam sebe vidio kao čovjeka koji je učinio sve što je mogao u Podgorici, učinio sam sve da uspije i da to niko ne opstruiše, bio sam oprezan. Ja sam rekao ko je mene angažovao i koga sam ja angažovao...", rekao je Sinđelić.

Jedan od optuženih, Milan Knežević, tražio je da sudija Mugoša kazni Sinđelića zato što mu se lično obratio. Tražio je i da specijalni tužilac Milivoje Katnić ne dobacuje i iznosi negativne kvalifikacije na račun države Rusije.

"Ako mi se ta osoba (Sinđelić) još jednom obrati, ja ću morati, kako bi se on izrazio, da ga vaspitno nalupam", rekao je Knežević.

Tokom ispitivanja na poligrafu, kaže da se ne sjeća da li je imao kapu na glavu. Rekao je da su ga tokom ispitivanja pitali da li je koristio medikamente: "Rekao sam da ne".

Sinđelić je rekao da mu tokom ispitivanja nijesu dali nikakav lijek. Tvrdi i da nije konzumirao alkohol tog dana.

Odgovarajući pitanja advokata odbrane, Sinđelić je rekao da je prije nego što se predao policiji, kad su počela hapšenja po Crnoj Gori, počeo je da uništava mobilne telefone, kartice...

 

 

Rtcg/Vijesti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.