Đukanović daleko nabolji kandidat kojeg DPS može ponuditi
Ivan Vuković

Sve realnija kandidatura

Đukanović daleko nabolji kandidat kojeg DPS može ponuditi

Mogućnost ulaska lidera DPS-a Mila Đukanovića u predsjedničku trku čini mi se sve realnijom, ocijenio je profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN), Ivan Vuković.

"Iako je u pitanju daleko nabolji kandidat kojeg vladajuća partija može ponuditi biračima, nijesam siguran da bi njen lider bio pretjerano oduševljen ukoliko se ispostavi da – nakon toliko godina provedenih na najodgovornijim državnim funkcijama – i dalje 'postoje opravdani razlozi' za njegovim angažmanom ove vrste. Drugim riječima, osim nespornim liderskim kvalitetima prvog čovjeka DPS-a, izbor predsjedničkog kandidata najjače crnogorske partije biće uslovljen i stanjem njene kadrovske baze", kazao je Vuković Portalu Analitika.

Govoreći o tome je li moguće da tzv. građanski dio opozicije izađe na izbore sa jedinstvenim kandidatom, Vuković je smatra da je jedini način da do toga dođe da ostale partije tzv. građanske opozicije podrže predsjedničku kandidaturu lidera Demokrata.

"Usudio bih se da prognoziram da to neće biti slučaj, odnosno da će pomenute partije na predsjedničke izbore izaći 'u više kolona'. Predsjednički izbori predstavljaju jedinstvenu priliku za političku promociju koju će, vjerujem, najveći broj parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori nastojati da iskoristi upravo na taj način. Nije bez značaja ni to što, u jednom dijelu, govorimo o partijama slične programske orijentacije koje se, u skladu s tim, bore za isto biračko tijelo", rekao je Vuković. 

Prema njegovim riječima, sve dok na našoj partijskoj sceni važi princip da je “sve moguće a ništa ne mora”, vrlo je teško prognozirati dalji tok političkih procesa u Crnoj Gori.

"Meni, primjera radi, odluka opozicije o bojkotu svih narednih izbora, u slučaju lošeg rezultata na neđeljnim, djeluje kao sasvim realna mogućnost. S druge strane, eventualni gubitak vlasti u nekoj od četiri opštine – prije svih Cetinju i Mojkovcu – predstavljao bi svojevrstan signal za uzbunu u redovima DPS-a i, bez sumnje, dao vjetar u leđa opoziciji u susret predsjedničkim i izborima u glavnom gradu", kazao je Vuković za Portal Analitiku.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.