Od ponoći izborna tišina, biračima obećavano sve i svašta
ilustracija

Lokalni izbori

Od ponoći izborna tišina, biračima obećavano sve i svašta

Izborna tišina, uoči izbora na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima, koji će biti održani u nedjelju, počinje večeras u ponoć. Kampanja je bila žestoka i dugotrajna. Biračima je obećavano sve i svašta - od smjene vlasti na nivou države do rješavanja lokalnih problema.

Iako se radi o loklanim izborima glavnu ulogu imali su partijski lideri, dok su sporedne uloge dodjeljivane lokalnim aktivistima. Dosta teških riječi i uvreda uputili su jedan drugom ključni igrači: Demokratska partija socijalista, Demokratski front i Demokrate. Ali i ostatak opozicije i učesnika u izbornoj utakmici nije baš ćutke posmatrao, piše Pobjeda.

Opoziciji je glavna meta bila DPS, ali ni ova partija im nije ostala dužna. U kampanji od ,,vrata do vrata“ najagresivnije su bile Bečićeve Demokrate, ocjenjuje list.

Propagandni spotovi ove partije bili su kao da se radi o predsjedničkim, a ne lokalnim izborima. Od ponoći će sve utihnuti, pa će birači u ove četiri opštine moći na miru da se opredijele kome će dati povjerenje.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, glasačko pravo u prijestonici ima 14.168 građana, u Mojkovcu 7.104, a u Petnjici 6.202. U Tuzima, opštini u okviru glavnog grada, moći će da glasa 11.612 birača.

Na izborima na Cetinju učestvovaće deset, u Petnjici osam, u Mojkovcu sedam, a u Tuzima devet izbornih lista.

Prva lista na biračkom listiću u prijestonici biće „Cetinje pobjeđuje – DPS –Milo Đukanović“, slijede: „Aleksa Bečić - Demokrate - Pobjede, a ne podjele“, „Crnogorska - Na okup Crnogorci“, „Socijaldemokrate - Dosljedno, da prijestonica bude prva“, „Cetinjska sloga - Socijalistička narodna partija i Liberali zajedno“, „Demokratski front Cetinje - Samo složno, samo jako“, „URA - Ponosno, prkosno, cetinjski - Filip Adžić“, „Stara garda LSCG“, „Pozitivna Crna Gora - Za novi život Cetinja - dr Mihailo Babić“ i „Socijaldemokratska partija - Da živi Cetinje“.

U Petnjici, na prvom mjestu je lista „SDP Rešad Rastoder - Da živi Petnjica, na drugom „Petnjica pobjeđuje - DPS Milo Đukanović“, a na trećem „Bošnjačka stranka – Dostojanstveno za Petnjicu“. Četvrta lista na biračkom listiću je „Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Dosljedno za Petnjicu“, nakon njih slijedi „Socijalistička narodna partija - Za dobro Petnjice“, a na šestom mjestu je „Aleksa Bečić - Demokrate - Pobjede, a ne podjele“. Na sedmom mjestu je „Bošnjačka demokratska zajednica - Za život u Bihoru“, a na osmom „Pozitivna Crna Gora - Sabaheta Novalić-Pošteno“.

Prva na glasačkom listiću u Mojkovcu biće lista „Za naš Mojkovac! DPS - Milo Đukanović“. Slijede „Socijalistička narodna partija Crne Gore - Za Mojkovac dostojan čovjeka“, pa „Socijaldemokratska partija - Da živi Mojkovac“, „Socijaldemokrate Crne Gore - Ivan Brajović - Dosljedno za Mojkovac“, „Ura - mr Ivan Ašanin - Rad je najbolja politika - GP URA - Reforme odmah!“, „Aleksa Bečić - Demokrate - Pobjede a ne podjele“ i „Demokratski front - Da radi Mojkovac“.

U Tuzima u „izbornoj trci“ učestvovaće Demokrate, Demokratski savez Albanaca, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, DPS, Naša unija - DUA, Albanska alternativa, SNP i SDP.

Prethodni lokalni izbori u Mojkovcu, Petinjici i Cetinju održani su u novembru 2013. godine, a u Tuzima krajem maja 2014. godine, u okviru izbora u Podgorici. U tim opštinama DPS je bila najjača stranka i okosnica lokalne vlasti, podsjeća Pobjeda.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.