Ovo su znaci da ste na meti hakera
Ilustracija

Budite pažljivi

Ovo su znaci da ste na meti hakera

Ako pristupate svom bankovnom računu sa kompjutera ili na njemu držite poverljive podatke svoje firme, onda morate da vodite računa o zaštiti kompletnog sistema.

Načini da sačuvate povjerljive informacije su brojni, na vama je samo da se opredijelite za najpouzdaniji, a ovo su neki od njih:

Antivirus vam je isključen

Jedan od prvih programa koji ćete instalirati na svoj kompjuter, čim ga kupite i podignete sistem, jeste upravo antivirus. Svima je neophodna dobra zaštita od svih neželjenih posjeta i nepovoljnih spoljašnjih uticaja, piše Avaz.ba.

Međutim, ako imate antivirus, a primijetite da je isključen, to je siguran znak da bi trebalo da se zabrinete. Skenirajte cijeli sistem i ponovo uključite sve bezbjednosne programe, promijenite pristupne šifre i pregledajte podatke.

Šifre ne funkcionišu

Kada kreirate šifre trudite se da se ne ponavljate, da ne koristite izraze koji liče na vašu e-mejl adresu ili bilo šta što je karakteristično za vas i što se može istražiti. Najbolji savjet je da vaše šifre budu nizovi nasumično izabranih slova i brojeva.

Takođe, trudite se da za sve naloge koristite različite šifre, kako biste izbjegli mogućnost upada na sve vaše račune.

Ako primijetite da lozinka koju ste ukucali ne funkcioniše, a niste je vi promijenili, odmah prijavite tehničkoj podršci neželjene upade i preduzmite sve mjere da se zaštitite.

Primijetili ste nove programe

Nekada je teško pratiti sve što ste instalirali, sva ažuriranja softvera i pridružene aplikacije koje su se same pojavile prilikom postavljanja neke nove verzije programa.

Ipak, s vremena na vrijeme prelistajte sve što imate trenutno aktivno i obratite pažnju na sve novine. Ako pronađete naziv koji vam ne djeluje poznato i koji ne možete da povežete ni sa jednim trenutno aktivnim softverom, uklonite ovu stavku, jer to može biti program koji je neko sa strane ubacio jer je pokušao da preuzme vaše podatke na ovaj način. 

Pregledajte svoju web kameru

Gotovo svaki noviji laptop računar ima na sebi web kamericu. Čak i ukoliko nemate prenosivi kompjuter, vjerovatno na desktopu imate USB kameru koju koristite prilikom korišćenja Skajpa i sličnog.

Obratite pažnju na nju s vremena na vrijeme. Znate da tokom snimanja ovaj uređaj ima uključenu lampicu. Negdje je ona zelena, negdje crvena, ali svakako na neki način signalizira da je aktivna.

Ako je tako i kod vas, a trenutno niste ni na Skajpu, i ne koristite ovaj uređaj, onda je neko vjerovatno uspio da je hakuje.

Alo.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.