Praksa za studente u Evropskim preduzećima
Možda je pravo rješenje za vas Erasmus +

Erasmus+ Info dan

Praksa za studente u Evropskim preduzećima

Erasmus + program Evropske unije obuhvata oblasti obrazovanja, mladih i sporta. Program omogućava bolje povezivanje zemalja članica u definisanju obrazovnih politika i promoviše priznavanje i vrednovanje stečenih kvalifikacija, otvoreni pristup obrazovnim materijalima, dokumentima i medijskim sadržajima koji nastaju u projektima koje finansira EU, kao i međunarodnu dimenziju aktivnosti, jednakost i inkluzivni pristup obrazovanju.

Najveći budžet programa opredijeljen je za obrazovanje. Ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, ohrabrio je prisutne da učestvuju u programu.

"Današnji događaj je idealna prilika za sve vas da podijelite svoje misli, naučene lekcije i iskustva, ali i da se informišete o novim perspektivama i aktivnostima za 2018. godinu. Za projekte koji imaju za cilj izgradnju kapaciteta visokoškolskih ustanova i stvaranje mreža, novi poziv ima budžet od skoro 140 miliona eura. Snažno ohrabrujem sve vas da istražite kako najbolje možete pomoći svojim fakultetima i univerzitetima da pristupe ovim resursima, kreiraju nove mogućnosti učenja i poboljšaju ukupnu obrazovnu ponudu svojim učenicima.”, rekao je šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav okupljenima na Info danu.

 Na posljednjem konkursu crnogorskim visokoobrazovnim institucijama su odobrena tri projekta u okviru akcije izgradnja kapaciteta u visokom obrazovanju. Odobreni projekti su iz oblasti energetskog tržišta, poljoprivrede i zdravstva.

Mubera Kurpejović, direktorka direktorata za visoko obrazovanje u ministartvu prosvjete, rekla da za Crnu Goru, kao zemlju koja sprovodi reformu obrazovnog sistema Erasmus+ program ima veliki značaj.

"Erasmus+ vam upravo to nudi – da kroz zajedničke projekte u kojima ste u poziciji, ne samo da dobijete iskustva već da, zajedno sa svojim partnerima, dođete do najboljih rješenja”, rekla je Kurpejović.

171123erasmus

 

U proteklih devet godina Univerzitet Crne Gore je učestvovao u 16 Erasmus Mundus partnerstava, dok je oko 300 studenata i istraživača bilo na razmjeni. Trenutno se realizuje 8 projekata za izgradnju kapaciteta. Budućim učesnicima se od ove godine pružaju nove mogućnosti.

"Od ove godine će biti omogućena i mobilnost studenta, koja osim pohađanja nastave na stranim univerzitetima, omogućava i stručno usavršavanje studenta kroz praktičan rad u kompanijama, što je od neprocjenjivog značaja za razvoj znanja i kompetencija“, rekao je vršilac dužnosti rektora Univeziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić.

Na Info danu su predstavljeni konkursi za prijavu projekata za narednu godinu u okviru izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju, kreditne mobilnosti, Erasmus Mundus zajedničkih master studija i Žan Mone programa, koji čine međunarodnu dimenziju Erasmus+ programa. Krajnji rok za prijavu aplikacija je 8. Februar 2018. Zato, ako ste student a želite da svoje znanje stičete i na nekim evropskim destinacijama ili da kroz praksu u nekoj od evropskih kompanija saznate kako se živi i radi u Uniji, onda je možda pravo rješenje za Vas Erasmus+.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.