Mitrović: Španija favorit ali ćemo da odigramo maksimalno
Zvezdan Mitrović

Mitrović: Španija favorit ali ćemo da odigramo maksimalno

Košarkaška selekcija Crne Gore nedavno je dobila novog selektora. Na mjesto trofejnog stručnjaka Bogdana Tanjevića sjeo je Zvezdan Mitrović, trener Monaka, prošle godine najbolji trener u Francuskoj. U intervjuu za agenciju Anadoliju (AA), Mitrović govori o osjećaju kada je postao selektor matične zemlje, o šansama Crne Gore protiv košarkaške velesile kakva je Španija.

Košarkaška selekcija Crne Gore priprema se u Podgorici za meč prvog kola kvalifikacija za Mundobasket 2019. U petak u Podgoricu stiže selekcija Španije, što će za Mitrovića biti debi na klupi Crne Gore.

Mitrović je peti selektor reprezentacije nakon obnove nezavisnosti. Kako ističe, za njega je čast i kruna karijere što će predvoditi Crnu Goru.

„Kao prvo, taj poziv za selektora osjećam kao jedno izuzetno priznanje i čast da budeš selektor zemlje gdje si rođen, gdje si počeo karijeru i taj osjećaj ispunjava i kruna je karijere. Ja očekujem da je ispred mene još dugo godina rada, rano sam počeo i već se bavim kao trener 25 godina. Što se toga tiče, izuzetan ponos je i sreća što sam na ovom mjestu. S druge strane, ogromna odgovornost, znate i sami kakav je sistem takmičenja, nešto potpuno novo što je možda i neke kandidate koji su bili prije mene možda ih i odvuklo da ne prihvate ovaj poziv“, kazao je Mitrović.

Crna Gora je na EP u septembru takmičenje završila u osmini finala, porazom od Letonije. U međuvremenu, zbog sukoba na relaciji FIBA-Evroliga, igrači evroligaških ekipa, kao i Nikola Vučević, koji nastupa za NBA ligaša Orlando neće biti na raspolaganju novom selektoru. Ekipa će do susreta sa Španijom, koji je na programu u petak odraditi sedam treninga.

„Probaćemo neke stvari koje su već uigrane, što u klubovima, što kod bivšeg selektora Tanjevića, da to obnovimo, vratimo. Postoji baza igrača koji su tu već bili, došli su novi-stari igrači kao što su kapiten Blagota Sekulić i Nemanja Radović. Probaćemo za ovaj kratak period da se uigramo koliko je to moguće“, ističe Mitrović.

Mala baza igrača jedan je od problema sa kojim se susreću svi crnogorski treneri u mnogim sportovima. Tako je i u košarci. Nacionalna liga još uvijek nije na nekom ozbiljnijem nivou, pa gro igrača u reprezentaciju dolazi iz crnogorskih predstavnika u ABA ligi, dominantno iz Budućnosti.

„Mornar i Budućnost rade na jednom profesionalnom nivou. To se vidi od selekcije, od igre. Nažalost, Lovćena, koji je bio jedan od vodilja, nema. Zatim Nikšić, odakle je najviše tih crnogorskih igrača poteklo, to je padu. Razvodnjeno je na hiljadu malih klubova, na škole košarke gdje je interes neki prihod. Ali definitivno, sa ionako malim igračkim kadrom, koji nam se odliva nerealno, brzo i rano, napraviti i formirati jake selekcije je izuzetno teško“, poručuje Mitrović.

Španija favorit 

Prvi protivnik Crne Gore u kvalifikacijama za Mundobasket 2019, selekcija Španije, u Podgoricu dolazi u znatno izmijenjenom sastavu u odnosu na posljednje EP. Nema braće Gasol, Rudi Fernandeza, Navasa... Ipak, Mitrović ističe da u kakvom god sastavu igrali, Španci su na visokom nivou.

„Mi igramo protiv Španije, sve informacije šta imamo, to je spisak od 16 igrača. Sada pravimo analizu, individualno svakog od njih. Još ništa ne znamo, šta će selektor Skariola, koji je iskusan trener i koji iza sebe ima ne znam koliko medalja, kakvu će igru da pokaže. Definitivno neće igrati kao sa Gasolom i ostalim vrhunskim NBA igračima. S druge strane, imamo pomoć u analizi od igrača Sekulića i Radovića, koji već dugo godina igraju špansku ligu. Igrati u španskoj ligi je jako zahtjevno, da bi bio profesionalac i igrao ACB ligu, mora da si igrač na visokom nivou. Tako da neko podcjenjivanje da Španija dolazi sa četvrtim, petim timom. Tu su imena poput Polongarda, Vaskeza, Vidala, igrača koji su igrali toliko evroligaških mečeva, koji su puno teških utakmica dobili sa ogromnim iskustvom. Mislim da je Španija favorit, ali da ćemo mi da odigramo maksimalno, da iskoristimo neku pozitivnu energiju, jedan dobar pristup tih momaka koji su se odazvali, to je naša najbolja ekipa koju trenutno imamo i uz pomoć publike, da odigramo jednu dobru utakmicu, pa nek bolji pobijedi“, poručuje Mitrović.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.