Parlament danas o sporazumima sa Alijansom

Parlament danas o sporazumima sa Alijansom

Crnogorski parlament na današnjoj sjednici trebalo bi da razmatra predloge zakona o potvrđivanju više sporazuma, čime će se stvoriti pravni okvir za saradnju koju Crna Gora ostvaruje sa Alijansom i državama članicama.

Predloge zakona utvrdila je Vlada 26. oktobra, kao obaveze koje proizilaze iz članstva u ovoj organizaciji.

"Crna Gora će potvrđivanjem ovih sporazuma ispuniti unutrašnje uslove za njihovu primjenu, čime će se stvoriti pravni okvir za saradnju koju država ostvaruje s NATO-om i njegovim državama članicama", kaže se u obrazloženju. 

Predviđeno je da crnogorski parlament verifikuje devet sporazuma.

Oni se odnose na atomske i bezbjednosne podatke, saopštavanje tehničkih podataka u odbrambene svrhe, pravni položaj snaga Sjevernoatlanskog ugovora, misija i predstavnika trećih država pri Organizaciji Sjevernoatlanskog ugovora, međunarodnih vojnih komandi i međunarodnog osoblja. 

Na dnevnom redu sjednice parlamenta su Predlog zakona o završnom računu budžeta za 2016. godinu, kao i predložene izmjene zakona o državnom tužilaštvu, carinskoj službi.

Predviđeno je razmatranje sedmog polugodišnjeg izvještaja o aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evrospku uniju za period januar – jun ove godine.

Crnogorski parlament će se izjasniti o inicijativi za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda kojim se uređuje pravni status korisnica prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece.

Na dnevnom redu su izbori i imenovanja.

Mina/Rtcg

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.