Izetbegović: Mladić je zločinac i kukavica; Orić: Želim mu da poživi što duže u zdravlju
Foto:Tanjug/AP

Reakcije nakon presude

Izetbegović: Mladić je zločinac i kukavica; Orić: Želim mu da poživi što duže u zdravlju

Bošnjački ratni komandant u Srebrenici Naser Orić izjavio je danas povodom presude Haškog tribunal Ratku Mladiću da "vojskovođa mora odgovarati i pred svojim narodom", jer je, kako je kazao, odgovoran za smrt vojnika Vojske RS, koje je lično vodio u smrt.Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je istakao da je Mladić zločinac i kukavica jer, kako je rekao, samo kukavice ubijaju civile i zatočene žene i djecu.

Haški tribunal danas je nepravosnažno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), generala Ratka Mladića, na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH 1992-1995.

Orić je za sarajevski "Dnevni avaz" rekao da se presude Suda u Hagu moraju poštovati i da ih ne treba komentarisati, ali da djela Mladića najbolje govore o njemu.
"On srpskim majkama nikada nije imao petlju da kaže da ih je lično odvodio u smrt i da je poražen na bojnom polju. Zauzvrat, odlučio se za ubistva zarobljenika i civila. Šta da mu poručim? Mogu reći da mu želim da poživi što duže u zdravlju, to je sve", kazao je Orić.

Orića je Haški tribunal oslobodio optužbi za zločine nad srpskim civilima i vojnicima u Podrinju, a nedavno ga je Sud BiH oslobodio optužbi za ubistvo tri srpska zarobljenika.

Žrtva nikad ne može biti zadovoljna

 Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić poručila je nakon presude Mladiću da žrtva nikada ne može biti zadovoljna.

"Ovo je ista presuda koja je bila i Karadžiću, jedino što je on dobio doživotnu, a Karadžić 40 godina. Jedina je razlika da je Mladić imao veze sa vojskom Srbije. Mi žrtve sada imamo pravo da podignemo optužnicu i protiv Srbije i RS-a", pojasnila je Subašić.

Poželjela je da Mladić živi još dugo i dočeka žalbenu presudu. 

"A, da mu svaku noć na oči dolazi moj sin i njegova kćerka koja se ubila zbog njega i sva nevino ubijena djeca", poručila je Subašić.

Izetbegović: Mladić je kukavica

"Nadam se i uvjeren sam da je formulacija o bosanskim Srbima trebala biti precizinija i odnositi se na rukovodstvo bosanskih Srba i Miloševićev režim koji su organizovali zločine u Bosni i Hercegovini i uvukli narod u njih. Uvjeren sam da se tiha pretežna većina bosanskih Srba ne poistovjećuje s Mladićem i sa zločinima i da ih ne opravdava", rekao je Izetbegović na konferenciji za medije održane povodom presude Ratku Mladiću.

Podsjetio je kako je sudija u Hagu izjavio da će Mladić ostati upamćen u svijetu kao zločinac za najstravičnije zločine koje čovječanstvo poznaje.

''Od presudnog značaja za budućnost odnosa u Bosni i Hercegovini je skinuti hipoteku zločina s jednog naroda, te je locirati na pojedince bez obzira koliko je tih pojedinaca bilo i kakve su funkcije vršili. Ratko Mladić je zločinac i kukavica jer samo kukavice napadaju i ubijaju zatočene žene, djecu, civile'', kazao je Izetbegović.

Istakao je kako nijedan narod, pa ni srpski, Ratka Mladića ne bi smio smatrati i nazivati herojem.

''Radi budućnosti, radi uvažavanja boli i patnje komšija s kojima valja i dalje živjeti, radi odnosa prema samom sebi, nijedan narod pa ni srpski, Ratka Mladića ne bi smio zvati herojem, pisati o njemu pjesme, ne bi smio slaviti zločine, odlikovati ratne zločince, dočekivati ih na aerodromima, dizati im spomenike i po njima nazivati škole i ulice. Nadam se da će presuda Ratku Mladiću donijeti takvu vrstu otrežnjenja i prestanak s takvom praksom u BiH. Mislim da je prihvatanje istine jedini put i jedini način da budućnost u Bosni i Hercegovini bude bolja od prošlosti'', rekao je Izetbegović na kraju.

Dodik: Istorija  će dati svoj konačni odgovor o tome ko je general Mladić

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da presuda koja je danas izrečena bivšem komadantu VRS Ratku Mladiću, nije nikakvo iznenađenje.

"Mi ne možemo da utičemo na haške presude ali ni te presude ne mogu da utiču na naše istorijsko pamćenje", rekao je Dodik na konferenciji za novinare povodom presude Mladiću.

Dodik je naglasio da Mladiću ne može da sudi sud jer "takvima sudi istorija i samo ona će dati svoj konačni odgovor o tome ko je general Mladić".

On je naveo da će Haški tribunal ostati mjesto koje nije doprinijelo pomirenju nego podjelama. Izrazio je žaljenje zbog žrtava na svim stranama, ne samo srpskih nego žrtava iz reda svih naroda.

"Volio bih i da sa neke druge strane postoji isti stepen žaljenja zbog srpskih žrtava", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, današnjom presudom je "zadat udarac prije svega BiH".

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.