Jahanje konja poboljšava pamćenje
Ilustracija

Istraživanje pokazalo

Jahanje konja poboljšava pamćenje

Istraživanjem je potvrđeno da jahanje može znatno da poboljša kognitivne sposobnosti kod djeteta.

Naučnici sa poljoprivrednog fakulteta u Tokiju, otkrili su da vibracije koje proizvode konji za vrijeme jahanja aktiviraju dio mozga nazvan simpatički nervni sistem. To znači da se kognitivne sposobnosti kod djeteta unaprijediti jahanjem.

Rezultati koji su objavljeni u časopisu "Frontiers in Public Health", pokazali su da su djeca nakon jahanja bila znatno uspješnija u izvođenju mnogih zadataka.

Razlika je bila nešto manja u matematici, ali naučnici vjeruju da je to zbog toga što su zadaci bili jednostavniji.

Prema mišljenju stručnjaka, ti rezultati znače da jahanje može da unaprijediti kognitivne sposobnosti učenja i rješavanja problema.

Alo.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.