Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor
Foto: Tanjug/AP, Ratko Mladić

Krivi za genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici 1995.

Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske, danas je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je proglašen krivim za genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici 1995. godine tokom kojeg je ubijeno nekoliko hiljada civila. 

Proglašen je krivim i za zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini, koji su  vršeni progonima, ubistvima, istrebljenjem, deportacijama i nehumanim djelima poput prisilnog premještanja nesrpskog stanovništva s teritorija koje su se nalazile pod kontrolom bosanskih Srba, navedeno je prilikom čitanja sažetka presude. 

Prema odluci sudskog vijeća, Mladić je kriv i za kršenje zakona o običaja ratovanja, krivična djela koja uključuju ubistva terorisanje, protipravne napade na civile i uzimanje talaca.

ratkomladichag3620x350

Foto: Tanjug

Mladića je tročlano sudsko vijeće pod predsjedavanjem sudije Alfonsa Orijea proglasilo krivim za vođenje kampanje granatiranja i snajperskog djelovanja po civilima tokom opsade Sarajeva od maja 1992. do novembra 1995. godine.

Proglašen je krivim i za držanje pripadnika Ujedinjenih naroda kao talaca tokom maja i juna 1995. godine, s ciljem sprečavanja NATO zračnih napada na pozicije Vojske Republike Srpske u BiH. 

Sudsko vijeće je Mladića oslobodilo optužbe za genocid u šest općina u BiH (Foča, Ključ, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Kotor-Varoš).  

 


 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.