Hrvati otkrili pokušaj krijumčarenja 14 rasnih pasa iz Crne Gore(FOTO)
Foto: carina.gov.hr

Crnogorci pušteni, Njemice uhapšene

Hrvati otkrili pokušaj krijumčarenja 14 rasnih pasa iz Crne Gore(FOTO)

Hrvatska policija i carina spriječile su na Graničnom prelazu Karasovići pokušaj krijumčarenja 14 rasnih pasa iz Crne Gore.

Sve se dogodilo u petak, 17. novembra oko 3.55 ujutro na Karasovićima kad su iz smjera Crne Gore došla dva vozila, BMW crnogorskih registracija i dačija logan njemačkih registracija.

U crnogorskom su vozilu bili vozač i suvozačica za koje je utvrđeno da nemaju veze s događajem, iako je u njihovom vozilu zatečeno pet kaveza sa devet pasa, piše Slobodna Dalmacija.

U dačiji su bila četiri kaveza s pet pasa. Automobilom je upravljala 30-godišnja njemačka državljanka, a na mjesto suvozača je bila njena 26-godišnja zemljakinja. Njemice su izjavile da su psi njihovi, zbog čega su Crnogorci pušteni, a kako piše Slobodna Dalmacija pomalo je nevjerovatno da oni zbog boksova u vozilu nisu povezalo sa švercom.

slika5psi

Foto: carina.gov.hr

Prva policijska i carinska kontrola pokazala je da su psi raznih rasa, a Njemice se terete za krivična djela izbjegavanja carinskog nadzora i krijumčarenje službenih isprava, odnosno falsifiikovanje 14 psećih putovnica.

Za ova krivična djela prijete im kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Slobodna Dalmacija saznaje kako su Njemice falsifikovale pseće putne isprave zbog toga što je Crna Gora jedina država u okruženju iz koje je zabranjen uvoz pasa zbog opasnosti od bjesnoće.

slika4psi

Foto: carina.gov.hr

Krajnje odredište pasa zasad nije poznato, ali nije isključeno ni da su životinje kroz Hrvatsku samo trebale proći na putu prema Italiji i Austriji. Krijumčarke su zadržane u istražnom zatvoru, a nesretni psi zbrinuti su i vraćeni u Crnu Goru.

Šverc pasa inače se smatra jako unosnim poslom, toliko da su krijumčari već otvorili dvije trase za provoz kućnih ljubimaca s pedigreom. Prva prelazi preko Crne Gore, a druga preko Albanije.

Na hrvatskom tržištu pasa inače vlada prilično nesređeno stanje.

- Ovdje bi se moglo raditi o ukradenim psima, jer se svi psi s pedigreom redovito prodaju na oglasnicima. Vjerojatno je posrijedi mafija koja se bavi preprodajom životinja - smatra međunarodni kinološki sudija iz Splita Ante Udovičić koji kaže da bjesnoća kao prepreka uvozu pasa ne stoji, jer već posljednjih pet do šest godina nije bilo slučajeva prenosa zaraze.

Prethodna istraživanja pokazuju da se u Hrvatskoj godišnje proda više od 12 hiljada pasa uzgojenih za "vlastite potrebe", a na tržište "izađe" tek 95 pasa koji se uzgajaju za prodaju, što je nerealna brojka.

Slobodna Dalmacija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.