Iz Narodnog muzeja na Cetinju nestalo više od 2,9 hiljada predmeta
Narodni muzej Cetinje

Osnovno javno tužilaštvo na Cetinju formiralo predmet

Iz Narodnog muzeja na Cetinju nestalo više od 2,9 hiljada predmeta

Osnovno javno tužilaštvo na Cetinju formiralo je predmet po krivičnoj prijavi muzejskog tehničara Aleksandra Berkuljana, u kojoj se tvrdi da je iz Narodnog muzeja Crne Gore nestalo više od 2,9 hiljada predmeta.

Među ovim predmetima su 15 skulptura, dvije slike, sedam komada oružja, više slika i grafika i više od 20 komada originalnog Njegoševog namještaja iz Biljarde, prenosi Antena M.

Berkuljan, koji u Narodnom muzeju radi skoro 35 godina, kazao je za Pobjedu da je krivična prijava proizašla iz zvanične dokumentacije Uprave za zaštitu kulturnih dobara i organa zaduženih za zaštitu baštine.

Berkuljan je pokazao obimnu dokumentaciju, između ostalog i dokument Uprave kojim ova institucija 2016. godine obavještava Narodni muzej da je tokom procesa Revalorizacije kulturnih dobara 2013. evidentiran manjak više od 2,9 hiljada predmeta.

Revalorizacija je napravljena na osnovu revizije muzejskih zbirki iz 1962. godine.

Manjak je konstatovan na osnovu broja predmeta koji je utvrđen do 1962, dok će posljednjih pet i po decenija, prema riječima Berkuljana, tek biti u fokusu novih revizija.

Kako se navodi, u većini slučajeva niko pouzdano ni u potpunosti ne zna šta se dešavalo za posljednjih 55 godina, odnosno u kojoj mjeri su uvećavani fondovi, šta je u njih ušlo, šta je izašlo, šta je pozajmljeno, vraćeno, oštećeno, uništeno ili pokradeno.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.