Gvineja Bisao povukla odluku o priznanju Kosova
Ivica Dačić

Gvineja Bisao povukla odluku o priznanju Kosova

Gvineja Bisao je danas povukla odluku o priznanju Kosova iz 2011. godine, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"O tome me je danas obavijestio premijer Gvineje Bisao", rekao je Dačić Tanjugu,prenosi B92.

On je dodao da je ta zemlja o današnjem povlačenju priznanja poslala notu Prištini.

Gvineja Bisao je, kako je objasnio Dačić, i zvanično poništila pismo i priznanje u tom pismu, iz 2011. godine, kojim je manipulisala Priština. 

Premijer te zemlje, Umaro Sisoko Embalo, koji je na toj funkciji od novembra 2016, pre četiri dana u Beogradu je rekao da ta zemlja nikada nije priznala Kosovo, odnosno da on "nije video nijedan papir o priznanju Kosova". 

Prištinski mediji su, istovremeno, objavili faksimil verbalne note Gvineje Bisao o priznanju Kosova, koju je potpisao tadašnji, sada pokojni, predsjednik države, 2011, kao i fotografiju tadašnje zamjenice ministra spoljnih poslova Kosova Vljore Čitaku dok prima tu notu. 

Danas je i zvanično poništena. 

Prva država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države je Surinam, koji je tu odluku donio 27. oktobra 2017. godine. 

Nedavno su mediji na Kosovu objavili i da je Priština ažurirala spisak zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a sa kojeg su uklonjene Nigerija i Uganda “čiju pisanu notu o priznanju Priština nikad nije dobila”. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.