Regionalna saradnja od presudne važnosti za privlačenje investicija u Jugoistočnoj Evropi
Konferencija

Regionalna saradnja od presudne važnosti za privlačenje investicija u Jugoistočnoj Evropi

Analiza investicionih politika (IRP) u Jugoistočnoj Evropi, koju je sprovela Konferencija Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD) uz podršku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), predstavljena je danas u Ženevi.

„Glavni nalazi studije pokazuju da je jača regionalna saradnja od presudne važnosti za privlačenje investicija u Jugoistočnoj Evropi, s obzirom da je strateški cilj ozbiljnih investitora, koji dođu bilo gdje u region, da ostvare korist od tržišta veličine 20 miliona ljudi,“ rekao je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović te dodao da ova organizacija u potpunosti prepoznaje postojeću konkurenciju i težnju svake pojedinačne ekonomije da privuče investicije kao i da će usmjeravati region da zadovolji strateške potrebe korporativnih investitora tako što će se djelovati zajednički i izbjegavati „trka do dna“, jer je zajednički strateški cilj regiona da privuče više investicija u svrhu regionalnog razvoja.

Svilanović je najavio da će region, pod okriljem Savjeta za regionalnu saradnju, uskoro započeti rad na utvrđivnju određenog broja politika koje će biti predmet reformi i objasnio da postojeću konkurenciju treba pretvoriti u saradnju te da investiciona agenda treba da obuhvati heterogeni skup politika i uključi brojne različite aktere kao što su organi vlasti zaduženi za rad, porez, međunarodne sporazume o investiranju, zajedničku promociju investicija, i slično, kao i privatni sektor.

Direktor Odjeljenja za investicije i poslovanje u UNCTAD-u, Džejms Zan, rekao je da se nada da će analiza investicionih politika pomoći ekonomijama Jugoistočne Evrope da dodatno unaprijede klimu za ulaganja. ,,S obzirom da konkurencija nekada može biti igra bez pobjednika, UNCTAD snažno podržava saradnju u domenu investicija,“ rekao je Zan.

Studija je zasnovana na tradicionalnom UNCTAD-ovom Okviru investicione politike za održiv razvoj, ali je po prvi put pripremljena sa osvrtom na region Jugoistočne Evrope. U njoj se analiziraju glavne karakteristike nacionalnog i međunarodnog okvira politika koji utiče na investiranje, uključujući ulazak, tretman i zaštitu, procedure za osnivanje preduzeća, fiskalnu politiku i investicione podsticaje, tržište rada i vještine, režim tržišnog takmičenja kao i inicijative za promociju investicija u regionu. Za svaku oblast dat je niz konkretnih preporuka za unaprijeđenje investicionog okruženja i jačanje uticaja investicija.

Analizu investicionih politika je sproveo UNCTAD u saradnji sa Investicionom komisijom za Jugoistočnu Evropu (SEEIC) Savjeta za regionalnu saradnju, a dokument je finalizovan nakon iscrpnih konsultacija sa nacionalnim zainteresovanim stranama iz sedam ekonomija Jugoistočne Evrope i to Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Albanije i Moldavije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.