Ako ne čistite jezik možete dobiti ovu bolest!
Foto: Thinkstock

Ako ne čistite jezik možete dobiti ovu bolest!

Čišćenje jezika se u nekim kulturama smatra jednako važnim kao i pranje zuba.

Sigurno niste znali da preko sedamsto različitih vrsta bakterija živi u ustima, a dio njih se zadržava na jeziku ukoliko redovno ne perete zube i jezik.

Naša usta su idealno stanište za bakterije jer im vlažna podloga omogućava da se razvijaju. Većina tih bakterija uzrokuje neprijatan zadah iz usta. One mogu stvoriti i sloj zbog koga jezik može postati bijel. Bakterije stvaraju specifične spojeve sa sumporom, a on je glavni krivac lošeg zadaha.

Za čulo ukusa su zaslužne takozvani pupoljci, koji se nalaze na jeziku, tačnije u epitelu jezika. Kada ne operete jezik, sloj bakterija, ostaci hrane i mrtve ćelije prekriju pupoljke i oslabi se čulo ukusa.

Ukoliko ne održavate higijenu zuba i jezika može doći i do paradontoze. To je bolest koja oštećuje zubno meso, kost i ostale noseće strukture zuba. Ako se ne liječi može doći do klaćenja i ispadanja zuba.

Zato, ne zaboravite na higijenu zuba, i naravno – jezika!

zadovoljna.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.