TV komentator dobio otkaz zbog vrijeđanja Bošnjaka
Rasim Ozan Kutahjali

Turska

TV komentator dobio otkaz zbog vrijeđanja Bošnjaka

Turski novinar, kolumnista i sportski komentator Rasim Ozan Kutahjali dobio je otkaz na televiziji Bejaz TV, nakon što je koristio pogrdne i uvredljive riječi na račun Bošnjaka.

Kutahjali je 19. novembra, govorio u sportskoj emisiji na televiziji Bejaz, a tom prilikom šokirao je javnost u Turskoj, ali i šire, nakon vrlo teških, uvredljivih i krajnje vulgarnih riječi u kontekstu bošnjačkog naroda, javlja Anadolija.

Glavni urednik za sport na televiziji Bejaz, urednik i voditelj emisije "Derin Futbol" Ertem Sener je sinoć na početku emisije potvrdio kako je ovaj televizijski kanal prekinuo saradnju sa Kutahjalijem.

"Srca naše braće Bošnjaka su slomljena. Mi smo sa našom braćom Bošnjacima kao nokat i meso. Prema odluci koju smo večeras donijeli sa upravom našeg kanala, od danas prekidamo saradnju sa Rasimom Ozanom Kutahjalijem", rekao je Sener.

Na to koliko je javnost u ovoj zemlji bila šokirana riječima Kutahjalija moglo se vidjeti i kroz lavinu reakcija koje su uslijedile nakon toga, kako kroz izjave i saopštenja, tako i kroz poruke na društvenim mrežama. Naime, reagovali su brojni zvaničnici, političari, sportisti, kao i većina nevladinih organizacija u Turskoj koje predstavljaju doseljenike u ovoj zemlji sa prostora Balkana.

- Zastupnik Safet Sandžakli najavio tužbu -

Prvi je reagovao Safet Sandžakli, bivši turski fudbalski reprezentativac, porijeklom iz Sandžaka, te aktuelni zastupnik u turskom parlamentu ispred turske Stranke nacionalnog pokreta (MHP).

"Navodni komentator svojim riječima nije sam povrijedio stanovnike porijeklom Bošnjake, on je počinio zločin protiv cijelog čovječanstva bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, prvenstveno turskog naroda", kazao je Sandžakli, te dodao:

"Zbog riječi je je izgovorio pred očima turskog naroda, negirajući sve vjerske, moralne i ljudske vrijednosti, protiv osobe čije ime više ne želim pominjati, ne samo kao dijete turske porodice porijeklom Bošnjak, već i kao zastupnik turskog naroda u parlamentu, podnijet ću krivičnu prijavu Tužilaštvu u Ankari i ovaj proces ću pratiti do kraja", poručio je Sandžakli.

- Lavina reakcija -

Vrhovno vijeće za radio i televiziju Turske (RTUK) saopštilo je kako će na dnevnom redu ovosedmičnog sastanka biti govora o skandalu Kutahjalija, odnosno riječima koje je izgovorio tokom programa uživo na televiziji Bejaz.

Skandal je osudio i proslavljeni turski košarkaš sa 15-godišnjom karijerom u NBA ligi, također porijeklom iz Sandžaka, te predsjednik Košarkaške federacije Turske Hidajet Turkoglu.

"Nismo zaslužili Rasima Ozana Kutahjalija i osobe poput njega, koji na podli i budalast način nastoje poniziti bošnjački narod, koji je oduvijek imao iskrene i prijateljske odnose sa Turcima. Kao Bošnjak najoštrije osuđujem ovu osobu i pozivam tužioce da obave svoj posao", poručio je Turkoglu putem Twittera.

Lider turske opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kilicaroglu je danas u Ankari, obraćajući se članovima partije, pročitao saopštenje bošnjačkih i sandžačkih nevladinih organizacija u Turskoj, te osudio izjave sada već bivšeg komentatora na televiziji Bejaz. 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.