Još tri priznanja za ekipu komada Dokle pogled seže

Predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom nagrađena na 22. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu

Još tri priznanja za ekipu komada Dokle pogled seže

Pedstava Dokle pogled seže izvedena je premijerno prije godinu u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. Za dvanaest mjeseci autorski projekat jednog od vodeći evropskih reditelja, Arpada Šilinga, izveden je na prestižnim pozorišnim i festivalskim scenama u Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Srbiji, osvojivši aplauze publike, dobre kritike i nagrade. Nakon izvođenja ovog komada na 22. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „ Bez prevoda“ u Užicu, koji je održan u periodu od 13. do 20. novembra, za prvi jubilej predstave, stižu još tri priznanja za tim Dokle pogled seže.

Nagrada ARDALION za najbolju režiju dodijeljena  je Arpadu Šilingu, za režiju predstave „Dokle pogled seže“ u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju. Nagrada ARDALION za epizodnu ulogu dodijeljena je Srđanu Grahovcu za ulogu u prestavi „Dokle pogled seže“, a nagrada ARDALION za najboljeg mladog glumca i nagrada Politike „AVDO MUJČINOVIĆ“, dodijeljene su Jeleni Simić za ulogu u prestavi „Dokle pogled seže“ . Odluke o sve tri nagrade donijete su jednoglasno, a dio stručnog žirija 22. Jugoslovenskog pozorišnog festivala bili su : Dejan Mijač, pozorišni reditelj – predsjednik žirija; Radivoje Dinulović, arhitekta – scenograf; Željka Turčinović, dramaturškinja; Zoran Ljutkov, glumac i Nataša Nelević, pozorišna kritičarka .

Ansambl predstave čine: Srđan Grahovac, Zoran Vujović, Varja Đukić, Dejan Đonović,  Dušan Kovačević, Nada Vukčević, Jelena Simić I Aleksandar Gavranić, a  autorski tim saradnici na tekstu: dramaturg  Bence Biro,  prevodilac, saradnik-dramaturg Kata Đarmati, kompozitor Nina Perović I asistent reditelja Mirko Radonjić.

Teatarski put u protekloj godini obilježila su i priznanja : ravnopravna glumačka nagrada glumcu Dušanu Kovačeviću na Festivalu satire Fadila Hadžića u zagrebačkom pozorištu Krempuh. Na crnogorskom festivalu  FIAT , Arpad Šiling dobio je priznanje za najbolju režiju, dok je na Bienalu crnogorskog teatra ovom komadu dodijeljena specijalna nagrada. Ovaj komad nastao je kao dio projekta EU Collective plays!, čija je ideja vodilja kreativno zajedništvo šest država kroz promociju  tzv. “polivokalnih“ pozorišnih metoda. Slijedeći taj put, Zetski dom sarađuje sa umjetnicima iz drugih zemalja, udružujući reditelje, glumce i pisce drugih nacija sa našim umjetnicima, u cilju formiranja novog kreativnog društva. Na taj način nastale su inovativne produkcije, koje su I prikazane u odabranim evropskim pozorištima i festivalima, a pravi ambasador projekta koji je na konkursu EU programa Kreativna Evropa dobio podršku za finansiranje, jeste upravo komad Dokle pogled seže, koji je zajedno sa Leptirom, u režiji Andraša Urbana, dobio čak 13 nagrada.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.