Sarajevo
Podgorica, foto:Kodex

Analiza

Sarajevo "najzeleniji" glavni grad Evrope, Podgorica na 31. mjestu

Prema analizi koju je radio istraživač Centra za agrikulturu u Minhebergu Filip Gartner, Sarajevo je "najzeleniji" glavni grad u Evropi.

Prema analizi koju je radio istraživač Centra za agrikulturu u Minhebergu Filip Gartner, Sarajevo je "najzeleniji" glavni grad u Evropi.

Od susjednih gradova, Ljubljana se nalazi na trećem, Zagreb na 12, a Beograd na 23. mjestu. 

 Podgorica se našla na 31. mjestu.

Na listi se nalaze ukupno 42 evropska glavna grada.

Sa rastućim globalnim trendom migracija iz ruralnih u urbane sredine, sve važniji postaju parkovi, vrtovi, zelenilo u gradovima.

Dok život u urbanim centrima može doprinijeti lakšem zapošljavanju, obrazovanju, zdravstvenoj nezi, negativna strana mogu biti povećani stres, manje otvorenog prostora, svježeg vazduha i prirode. 

Istraživač Filip Gartner htio je da pronađe odgovor na pitanje koji je evropski grad "najzeleniji".

On je koristio metodu koja obrađuje satelitske snimke i uporedio je indeks vegetacije 42 glavna grada u Evropi, a analizom je obuhvaćena površina od osam kilometara od centra grada. 

"Smješteno u Sarajevskoj dolini, okruženo Dinarskim Alpima i smješteno duž rijeke Miljacke, Sarajevo je jedan od manjih glavnih gradova Evrope", piše u Grtnerovoj analizi.

Fonet/N1

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.