Niske zarade i pritisci ka senzacionalizmu najveći problemi novinara u CG
Foto: AA

Često rade na crno, rade tokom praznika i prekovremeno

Niske zarade i pritisci ka senzacionalizmu najveći problemi novinara u CG

Više od polovine novinara u Crnoj Gori smatra da se njihov ekonomski položaj pogoršao u 2017. godini i da su pritisci ka senzacionalizmu u medijima sve veći, pokazao je izvještaj Sindikata medija Crne Gore „Indikatori nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara“.

U izvještaju, koji je danas predstavljen u Podgorici je navedeno da novinari u crnogorskim medijima često rade na crno, bez ugovora, da su plate novinara ispod prosječne zarade u Crnoj Gori, kao i da novinari trpe određeni pritisak prilikom izvještavanja, javlja Anadolija.

Autorka izvještaja, Bojana Laković iz Sindikata medija Crne Gore, kazala je da novinari često rade na crno, rade tokom praznika i prekovremeno, imaju veliki broj oblasti koje prate i preopterećeni su poslom.

Ukazala je i da 61 posto novinara smatra da je u odnosu na prošlu godinu kredibilitet novinarstva oslabio, dok više od polovine, odnosno 53 posto, navodi da se ekonosmki položaj novinara pogoršao. 

"Taj podatak ilustuje činjenica da je 31 posto anketiranih novinara prinuđeno da osim novinarstva radi drugi plaćeni posao. To je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 13 posto“, rekla je Laković. 

Kako je dodala, 65 posto anketiranih novinara smatra da su pritisci ka senzacionalizmu u medijima sve veći. 

"Osim toga, 60 posto njih smatra da su ojačali pritisci ka pravljenju profita“, dodala je Laković. 

2017112022698398428007059Web

Foto:AA

Marijana Camović iz Sindikata medija Crne Gore, kazala je da se u proteklih godinu Zakon o medijima nije mijenjao iako je to, kako je dodala, najavio premijer Duško Marković inauguralnom govoru. 

Kada je u pitanju medijsko okruženje, Camović je navela da je percepcija novinara i medijskih eksperata o nezavisnosti Agencije za elektornske medije ostala nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu. 

"Njena nezavisnost nastavlja da se podriva ali u manjoj mjeri nego ranije“, dodala je Camović. 

Ona je ukazala da su u međuvremenu ukinuti svi fondovi koji su bili namijenjeni kao pomoć komercijalnim medijima, i da je ugašena Komisija za preraspodijelu dijela prihoda od igara na sreću. 

Govoreći o Javnom servisu Crne Gore, Camović je poručila da je u prethodnih godinu došlo do određenih promjena. 

"Uticaj vladajuće partije na rad Javnog servisa je sada manji, ali ima pokušaja da se on sada vrati kroz pritiske na članove Savjeta Radio Televizije Crne Gore", kazala je Camović.

Ona je rekla da je Zavod za statistiku (MONSTAT) u 2016. godini registrovao porast broja zaposlenih u medijima za 130, te da sada u Crnoj Gori radi 1.375 novinara. 

Prema riječima Camović, izvještaj je pokazao da je najniža prosječna zarada u Radio televiziji Pljevlja, 290 eura, a najveća u „Vijestima“, 776 eura. U izvještaju je navedeno da 53 posto novinara prima platu ispod 500 eura. 

Osim niskih zarada, kako je dodala Camović, najveći problem su njihova kašnjena. 

 Patrik Šmelzer iz Delegacije Evropske unije kazao je da sloboda izražavanja i medija jedna od funadamentalnih vrijednosti EU i ključni momenat procesa pridruživanja Crne Gore EU. On je podsjetio da je u izvještaju za prošlu godinu Evropska komisija primijetila da Crna Gora nije ostvarila nikakav napredak u oblasti medijskih sloboda. 

„Nadamo se da ćemo moći da izvijestimo o pozitivnmom razvoju situacije u oblasti slobode medija u narednom godišnjem izvještaju za Crnu Goru“, rekao je Šmelzer. 

Istraživanje je sprovedeno od septembra prethodne do septembra ove godine. 

Anketirana su 64 novinara i urađeno je 19 dubinskih intervjua sa urednicima, novinarima, medijskim ekspertima, predstavnicima nevladinog sekotora i državnih institucija. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.