Budućnost Crne Gore, ali i svih zemalja regiona je u EU
Foto: Gov.me

Darmanović u Sarajevu

Budućnost Crne Gore, ali i svih zemalja regiona je u EU

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestovao je danas na forumu „EU budućnost za Balkan“ koji se, u organizaciji Međunarodnog centra “Nizami Ganjavi” i Fondacije “Društva zajedničkih vrijednosti”, održao u Sarajevu.

Forum je otvorio predsjednik i osnivač Fondacije i bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, a osim šefa crnogorske diplomatije, između ostalih, govorili su i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, bivši predsjednik i premijer Makedonije Branko Crvenkovski, bivši predsjednik Vlade Češke Jan Fišer, predsjednica Nacionalnog odbora za američke vanjske odnose Rozmari Di Karlo kao i generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović.

Tokom izlaganja na prvom panelu pod nazivom: “Pogled sa Balkana”, ministar Darmanović je podsjetio na istorijski kontekst velikih evropskih i svjetskih kriza i konflikata koji su uglavnom započinjali na Balkanu. Ukazao je i na aktuelne bezbjednosne izazove sa kojima su suočavaju Evropa i svijet, čiji se efekti prelivaju i na naš Region u vidu migrantske krize i radikalnih ideologija, i posebno apostrofirao pokušaje destabilizacije i uticaja trećih strana na zajedničko stremljenje država Zapadnog Balkana ka integracionim procesima. 

„Zato moramo nastaviti sa čvrstim opredjeljenjem za evropsku i evroatlantsku integraciju jer procese moramo učiniti živim i aktuelnim, a najbolji način je stalna posvećenost reformama i ispunjavanju standarda za dobrobit svih građana“, kazao je Darmanović. 

Ministar Darmanović je naglasio da će fokus djelovanja naše države kao kredibilnog i odgovornog člana NATO saveza biti na jačanju dugoročne stabilnosti regiona kroz snaženje demokratskih kapaciteta i vladavinu prava, i podršku susjedima u njihovim integracionim naporima.

Govoreći o članstvu naše države i država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ministar Darmanović je kazao da je budućnost Crne Gore, ali i svih zemalja regiona u EU, te da je integracioni proces, koji će dovesti do tog cilja, ključ trajne održive evropske arhitekture i strateški ulog u stabilnost, demokratiju i prosperitet. 

„U našem slučaju, to se pokazalo kao najbolji okvir i put za sazrijevanje crnogorskog društva i najefikasniji mehanizam za uspješno usvajanje evropskih i međunarodnih standarda koji vode unapređenju kvaliteta života. Politika proširenja je bila najvažnija pokretačka snaga koja je snažila jedinstvo EU kroz različite faze njene transformacije tokom istorije, pa smatramo da ona treba da ostane visoko na reformskoj agendi EU“, zaključio je Darmanović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.