Nataša Kandić: Mladić treba da bude osuđen na doživotni zatvor
Nataša Kandić, foto:AA

Suđenje u Hagu

Nataša Kandić: Mladić treba da bude osuđen na doživotni zatvor

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorka koalicije REKOM Nataša Kandić rekla je za agenciju Anadoliju da očekuje da će Tribunal u Hagu osuditi bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotni zatvor.

"Imajući u vidu da su dvojica njegovih oficira već dobila tu kaznu, bilo bi nesaglasno da komandant, odnosno Mladić, bude osuđen na manju kaznu", izjavila je Kandić.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, od 1992. do 1995. godine, a Kandić smatra da je "genocid definitivno izvršen, o čemu govore i brojne presude".

"To je ono što je mera njegove odgovornosti, i u drugim opštinama takođe su počinjeni zločini koji poprimaju razmjere genocida. Ti užasni zločini i u Sanskom Mostu, Ključu, Kotor-Varoši, na način na koji su činjeni su vrlo slični onome što je učinjeno u Srebrenici. Tu broj nije bitan, ono što je najteže u vezi sa Mladićem i njegovom odgovornošću je da nije bio sam u tom izvršenju genocida", istakla je Kandić.

Prema njenim riječima, dolazi se do zaključka da je ta vojska u cjelini imala komandante koji su činili teške zločine, a posle više od dvije decenije i dalje stoji utisak da bi ponovo to uradili. 

ratkomladichaskitribunalbrankolukic132858517694567

Ratko Mladić

 Nedostatak svijesti o ličnoj odgovornosti 

"Za sve ovo vrijeme oni nisu došli svijesti o svojoj ličnoj odgovornosti koju su imali kao komandanti jedne vojske. Njihovi iskazi pred sudom pokazuju da se ništa u njihovom razumijevanju te prošlosti nije promijenilo", navodi koordinatorka REKOM-a. 

Prvostepenu presudu Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra, donijeće sudsko vijeće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom. Na ovu presudu pravo žalbe imaće i tužilaštvo i Mladićeva odbrana, podsjeća Anadolija.

Inače, suđenje Mladiću počelo je maja 2012, godinu dana nakon što je on, krajem maja 2011., posle 16 godina bjekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.