Svinjokolj na sjeveru, veterinari upozoravaju: Obavezan pregled mesa na trihinelozu
Ilustracija

Sa zdravljem se ne smijemo kockati

Svinjokolj na sjeveru, veterinari upozoravaju: Obavezan pregled mesa na trihinelozu

U toku je svinjokolj u sjevernim krajevima Crne Gore. Obavezna je pregled mesa na trihinelozu, ukoliko hoćemo da sačuvamo zdravlje, poručio je doktor veterinarskih nauka Dragan Izgarević iz veterinarske stanice u Danilovgradu.

"Ukoliko se lice koje konzumira zaraženo svinjsko meso trihinelom ne izliječi prvih nekoliko dana kasnije je moguće samo zalječenje. Zato je obavezno i to po zakonu pregledati meso kod veterinara", kazao je Izgarević  za RTCG napominjući da je važno stalno podsjećati domaćine na tu obavezu.

Na liniji klanja treba izdvojiti dva uzorka mesa od po stotinu grama i to sa obje stane dijafragme nakon čega će se veterinar odlučiti za pregled jednom od dvije metode koje su precizne. Postoje metode kompresije i vještačke digestije za koju se veterinari češće odlučuju pošto je moguće ispitati više uzoraka i to odjednom, objašnjava Izgarević.

Ove godine do sada nije bio niti jedan slučaj trihineloze za razliku od minulih dvije kada su ispitivanja bila pozitivna na uzorcima mesa kod divlje svinje. Za te slučajeve obaviješten je veterinarski inspektor, a meso je neškodljivo uništeno.

Veterinar Izgarević ističe da su domaćini obavezni da pregledaju meso svinje prije upotrebe jer tako čuvaju svoje i zdravlje drugih. Sa zdravljem se ne smijemo kockati.

RTCG

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.