Nije lako biti dijete
Ilustracija

Robovski rad, ratovi, siromaštvo…

Nije lako biti dijete

Iako čovječanstvo napreduje odnosi među ljudima izgleda da su sve gori i gori. Čovječanstvo se danas suočava sa nezaposlenošću kao društvenom kugom. Nema samo Crna Gora petinu nezaposlenog stanovništva, takve su i zemlje Evropske Unije Španija i Grčka recimo. Sa druge strane sve je veći broj djece koja se koriste kao radna snaga. I sve je veći broj djece koja žive u nehumanim uslovima.

20 Novembar je Svjetski dan djeteta. Pretpostavlja se da će sjutra preko 150 miliona djece Svjetski dan djeteta dočekati kao radna snaga. Svjetske agencije izračunale će da će sjutrašnji dan preko 50 miliona djece dočekati u izbjeglištvu. U današnjem svijetu samo petinu djece u sirotištima čine siročad. Velika većina je u sirotištima iz drugih razloga bilo da je u pitanju siromaštvo, bilo da je u pitanju invaliditet koji ga čini neželjenim ili su u pitanju žrtve trafikinga. Preko 15 procenata žrtava trafikinga, ili bolje reći trgovine robljem, registrovanih u proteklom periodu na prostoru Evropske Unije čine dječaci i djevojčice.  

b0707540d2da89704a7237caf4e793d5

Tjerani ratovima, milioni djece svoj dan će dočekati van svog doma, grada ili države. Svakodnevno pristižu na granice onih država gdje se nadaju da ih čeka bolje djetinjstvo. Procjenjuje se da se obala Grčke i Italije, tokom 2015 godine, dočepalo 250 hiljada dječaka i djevojčica. Ko zna koliko njih nije.

Ujedinjene Nacije su samo tokom prošle godine registrovale preko 15 hiljada incidenata u ratnim sukobima u kojima su žrtve bile djeca. Od 600 hiljada pripadnika Rohinja izbjeglih u Bangladeš, nad kojim se u susjednom Mjanmaru sprovodi sistemsko etničko čišćenje, čak 60 procenata su djeca. Širom planete dnevno umre oko 16 hiljada dječaka i djevojčica od bolesti koje se mogu liječiti, ili su na nekom srećnijem dijelu Zemlje djeca od njih vakcinisana. Svakih pet sekundi smrtno strada neko dijete u nasilju u školi, kući ili zajednici u kojoj živi. 

PametnitelefoniunistilinovegeneracijeCitalismodojmljivuknjiguiGencalarge

A živimo u digitalnoj eri. Pored svega sa čim se suočavaju u životu, a danas na Zemlji milioni djece robuju, žrtve su seksualnog trafikinga i zlostavljanja, žive u ekstremnom siromaštvu ili bez mogućnosti da steknu elementarno obrazovanje, djeca se suočavaju sa virtuelnim svijetom i svim onim šta ih vreba, i ko ih vreba, na društvenim mrežama.        

I ako mislite da se sve nabrojano dešava negdje drugdje pomislite na djecu koja prose, a kojih je sve više na našim ulicama. Pomislite na djecu koja su žrtve porodičnog nasilja, seksualnog nasilja ili incesta. Iako bi trebalo da predstavlja idiličan period u životu djetinjstvo je danas sve samo ne idilično. Pa ni naše djece, jer će mnoga sjutrašnji Dan djeteta dočekati kao dio neke od navedenih statistika. Iako se dječiji rad, siromaštvo, marginalizacija, nedostatak obrazovanja, fizičko zlostavljanje, seksualno zlostavljanje…događa negdje drugo.  

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.