Zimbabve: Mugabe smijenjen i izbačen iz vladajuće stranke
Foto: Beta

Izbačena i Grejs

Zimbabve: Mugabe smijenjen i izbačen iz vladajuće stranke

Predsjednik Zimbabvea, Robert Mugabe smijenjen je danas sa mjesta predsjednika vladajuće stranke Zanu-PF i umjesto njega je postavljen potpredsjednik kojeg Mugabe nedavno smijenio Emerson Mnangagva, saopštila je ta stranka koja je na vlasti od 1980.

"Usvojena je rezolucije prema kojoj je smijenjen predsjednik stranke i umjesto njega je postavljen Mnangagva", naveli su izvori bliski stranci i dodali da je Mugabeova supruga Grejs "zauvijek" smijenjena sa funkcije koju je imala u Zanu-PF-u.

cbf7b511

Udruženje borava za nezavinost Zimbabvea zatražilo je da Mugabe danas treba da napusti vlast.

"Bolje da odustane od vlasti... Ako to ne uradi, vojska treba to još danas da riješi", rekao je predsjednik udruženja Kris Mucvagva, dan nakon velikih demontracije protiv Mugabea.

Opozicija je danas saopštila da će parlament pokrenuti proceduru opoziva, ako predsjednik Zimbavea do utorka sam ne podnese ostavku.

Mugabe (93) danas treba da razgovara sa zvaničnicima Generalštaba vojske koja ga je stavila u kućni pritvor nakon što je izašla na ulice.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.