Mustafić: Nedopustivo je slaviti ratne zločince
Dino Mustafić

Civilizacijska i moralna sramota

Mustafić: Nedopustivo je slaviti ratne zločince

Sarajevski reditelj Dino Mustafić zamjerio je što su mnogo glasniji, ali i institucionalno podržani, oni koji zloupotrebljavaju istorijske ličnosti, događaje i datume.

Smatra kako su sudska rehabilitacija četnika i ustaša, civilizacijska i moralna sramota.

Među političarima, kako je rekao, kao da nema volje za normalizacijom odnosa. Negativna rješenja kao da odgovaraju liderima u regionu, iako u javnosti govore o dobrosusjedskim odnosima.

"Zato što je to jedan idealan prostor i idealno polje je za političare koji koriste taj prostor onda kada im treba", kazao je Mustafić, gostujuči u Živoj istini.

Sve to, izričit je Mustafić, samo govori o dubokom moralnom ambisu u kojem su se države našle nakon 90-tih.

"To ne treba da bude prostor političkog djelovanja. Ne smijete, ne možete, nedopustivo je da slavite dokazane ratne zločince i zločine koje je cijeli svijet osudio. Poznato je da su ti skupovi podrške, aplauzi, dočekivanje na crvenom tepihu nitkova, bandita, zločinaca, nešto što treba da izazove duboki osjećaj stida i srama. Ovdje to i dalje budi osjećaj ponosa, do te mjere da se daju prijedlozi da neki od tih presuđenih zločinaca da dobiju svetački karakter. To čujete i u politici, od inicijativa u Parlamentu pa do onih lica kojima to ne bi smjelo ni da padne na pamet, do sveštenika koji predlažu takve nebuloze", kazao je Mustafić.

Antena M

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.