Tramp i Makron razgovarali o tenzijama na Bliskom istoku
Tramp i Makron, Foto: Arhiva

Dogovorili saradnju sa saveznicima protiv aktivnosti Irana

Tramp i Makron razgovarali o tenzijama na Bliskom istoku

Američki predsjednik Donald Tramp razgovarao je u subotu uveče s francuskim kolegom Emanuelom Makronom koji se takođe konsultovao s drugim liderima o libanskoj krizi nakon što je primio premijera Libana u ostavi Saada Haririja.

Bijela kuća je saopštila da su se Tramp i Makron dogovorili o "neophodnosti saradnje sa saveznicima protiv aktivnosti Irana i libanskog pokreta Hezbolah koji svojim aktivnostima destabilizuju region".

Jelisejska palata je sa svoje strane saopštila da je Makron imao telefonske razgovore sa Trampom, predsjednikom Libana Mišelom Aunom, predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem i saudijskim prestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom, kao i sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.

"Makron je sa sagovornicima razgovarao o situaciji na Bliskom istoku i načinima stabilizacije situacije u tom regionu kao i o izgradnji mira", navela je Jelisejska palata i dodala da će francuski predsjednik narednih dana nastaviti kontakte s međunarodnim zvaničnicima o tom pitanju.

Hariri, koji je 4. novembra iznenada iz Saudijske Arabije saopštio da podnosi ostavku i od tada se nije vratio u svoju zemlju, u subotu je razgovarao s Makronom u Parizu.

Premijer Libana bi trebalo u srijedu da se vrati u zemlju na proslavu državnog praznika.

Ostavka premijera iz Saudijske Arabije izazvala je krizu u Libanu kao i razne spekulacije.

Liban je nekada bio pod protektoratom Francuske koja sada igra posrednika u nastaloj krizi jer libanski zvaničnici tvrde da je Hariri bio zatočen u Rijadu, što su saudijske vlasti demantovale.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.