OVAJ plod ubija više od 70 odsto raka
Ilustracija

Novo otkriće

OVAJ plod ubija više od 70 odsto raka

U otkriću koje bi moglo da ima ogroman značaj za medicinu naučnici su pronašli moćnog prirodnog neprijatelja raka.

Riječ je o prelomnom otkriću, tvrde naučnici, koji su u okviru studije pokazali kako crvene bobice iz prašume u blizini Kvinslenda u Australiji ubijaju ćelije raka vrlo brzo i s minimalnim nuspojavama.

Dok naučne laboratorije širom svijeta već decenijama neumorno testiraju potencijalne nove ljekove za rak i njegove brojne oblike, ekipa predvođena doktorom Glenom Bojlom smatra da je došla do šokantnog otkrića koje bi moglo da spase milione života.

Naučnici iz Instituta za medicinska istraživanja Berghofer uspješno su izolovali sastojak iz bobice koji ubija rak i dokazali da ima snažno dejstvo na tumore glave, vrata, dojke, crijeva, prostate, kao i na melanom.

Šumska bobica iz prašume, specifična za australijsku divljinu, sadrži hemijsko jedinjenje zvano EBC-46, koje je testirano na brojnim životinjama s različitim tipovima tumora.

Za sada je njegovo dejstvo potvrđeno na više od 300 mačaka, pasa i konja, kao i tasmanijskih đavola.

Sastojak se nalazi u sjemenki, a proces estrakcije i pročišćavanja samog jedinjenja je vrlo komplikovan. Ipak, potvrđeno je da je nakon lečenja nestalo oko 75 odsto tumora, i da se rak nije vratio.

"Vjerujemo da će EBC-46 djelovati i na ljudski organizam, jer pokreće ćelijsku reakciju u okviru koje se prekida snabdevanje tumora krvlju", rekao je vodeći naučnik istraživanja doktor Bojl.

Bobicu nije lako pronaći u prašumi, a zadatak pronalaženja i testiranja na ljudima na sebe je preuzela biotehnološka kompanija Ekobiotiks (Eco Biotics).

Naučnici su objavili da su testiranja na ljudima u fazi planiranja i da su neminovna.

Express.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.