Tramp hitno da reaguje da bi se sačuvao mir na Balkanu
Donald Tramp

Ocjena Servera

Tramp hitno da reaguje da bi se sačuvao mir na Balkanu

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa treba da postupi hitno da bi se sačuvali mir i stabilnost na Balkanu, ocijenio je ekspert za jugoistočnu Evropu Danijel Server.

U tekstu za najnovije izdanje časopisa Savjeta za međunarodne odnose, Server je kao jedan od glavnih uzroka nestabilnosti na Balkanu naveo miješanje Rusije koja po njegovoj ocjeni ne želi prozapadni i prodemokratski razvoj tog dijela Evrope.  

Kako prenosi Glas Amerike, Server nije isljučio izbijanje nasilja zbog ekstremista u Albaniji, Makedoniji i Srbiji, koje bi po njemu moglo da dovede do novog talasa etničkog čišćenja, zločina protiv čovječnosti, pomjeranja granica, dalje islamske radikalizacije, kao i kolapsa postojećih institucija u regionu.  

Server se zalaže za pojačanu zapadnu diplomatsku i ekonomsku intervenciju, za sprječavanje novog haosa na Balkanu, a pri tom nudi i tri opcije, od kojih je prva dalje sprovođenje politike evropske integracije Zapadnog Balkana, koju je Evropska unija promovisala uspješno, kako je rekao, sve do nedavno.  

"Sjedinjene Države su priskakale u pomoć, ali samo kada bi našim transatlantskim partnerima pomoć zatrebala. Međutim, Evropa je trenutno ophrvana nizom teškoća - od Bregzita, migrantske krize, povećanog uticaja ekstremne desnice, do neslaganja o opstanku evrozone", naveo je Server.  

Server se osvrnuo i na predloge pojedinih analitičara, ali i političara, o novom prekrajanju granica, istakavši da tu opciju lično odbacuje, kao ideju koja je ne samo suprotna američkim interesima, već ide protiv osnovnih demokratskih vrijednosti SAD.  

Treća opcija za koju se založio Server, predviđa mnogo aktivnije američko angažovanje nego do sada, a kako je istakao u tekstu, Kongres i Bijela kuća su obaviješteni o svim njegovim preporukama.  

"Bila bi to nova američka inicijativa, ali u oblasti samo nekoliko najvažnijih pitanja, uključujući ustavnu reformu u Bosni i Hercegovini, status Kosova i pitanje imena Makedonije", precizirao je Server.  

Prema Serverovoj ocjeni, dvije najmekše mete ruskog uplitanja na području Zapadnog Balkana su Republika Srpska i Makedonija.  

"Rusija će učiniti apsolutno sve što može da spriječi ulazak Makedonije u NATO, kao što se borila protiv ulaska Crne Gore u NATO, dok će u Republici Srpskoj preduzeti sve što bude mogla da Milorad Dodik nikada ne prihvati nijedan predlog za ustavnu konsolidaciju Bosne i Hercegovine", rekao je Server i dodao da je na Americi da to promijeni.  

Server takođe predlaže i imenovanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan sa zadatkom da procijeni uspjeh i nedostatke u sprovođenju mirovnih sporazuma u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, kao i da daje konkretne preporuke za dalju američku politiku rješavanja sadašnjeg zastoja u jugoistočnoj Evropi.  

On je još ocijenio da bi američki Kongres trebalo da ima energičniju ulogu što se tiče Zapadnog Balkana.

  "Važno je da američke diplomate, naročito naši ambasadori u regionu, imaju osjećaj da Kongres stoji iza njih. Posle odlaska Obamine i dolaska Trampove administracije naše diplomate možda nisu bile sigurne da li će Kongres da ih podrži. Nadam se da će moje pisanje biti korisno u tom pogledu", dodao je Server.

Beta/N1

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.