Pregovori o njemačkoj vladi produženi do nedelje
Angela Merkel

Problemi imigracije, fiskalna politika

Pregovori o njemačkoj vladi produženi do nedelje

Njemačke partije koje pregovaraju o formiranju vladajuće koalicije postavile su nedelju kao novi rok za postizanje sporazuma u veoma riskantnim pregovorima za kancelarku Angelu Merkel.

Kancelarkina Hrišćansko-demokratska unija (CDU), njena sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), liberali (FDP) i Zeleni okončali su juče razgovore bez vidljivog pomaka pa je nedelja određena za novi rok.

"Cijelom svijetu je jasno da treba da završimo u nedelju u 18 časova", rekao je jedan od lidera FDP Volfgang Kubicki.

Prije popodnevne runde razgovora, Merkel je priznala da će sastanci "sigurno biti teški" ali da je to "vrijedno truda", posebno razgovori na temu imigracije, kojoj se konzervativci i zeleni protive.

Među ostalim problematičnim pitanjima su i fiskalna politika, motori s unutrašnjim sagorijevanjem i proizvodnja uglja.

Ukoliko sporazum ne bude postignut, Njemci će najvjerovatnije ponovo na birališta.

Neuspjeh formiranja vladajuće koalicije bi za posleratnu Njemačku bio istorijski, jer se do sada nijednom nije išlo na ponovno glasanje za Bundestag.

Angela Merkel nema alternativu, budući da je već odbacila mogućnost koalicije sa ekstremno desnom Alternativom za Njemačku (AfD), dok će socijaldemokrate (SPD) radije biti opozicija ili ići na izbore nego ući u novu veliku koaliciju pod plaštom kancelarke.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.