Mogerini nije napustila sastanak sa Haradinajem
Federika mogerini

Mogerini nije napustila sastanak sa Haradinajem

Portparolka EK Maja Kocijančič kaže da šefica EU diplomatije Federika Mogerini nije napustila sastanak Savjeta o stabilizaciji i pridruživanje između EU i Kosova.

"Sastanak Savjeta o stabilizaciji i pridruživanju je održan i visoka predstavnica je sve vrijeme bila tamo", navodi Kocijančičeva u saopštenju proslijeđenom Tanjugu koje prenosi B92.

Kocijančičeva je to izjavila nakon informacija do kojih su mediji došli iz nezvaničnih izvora u Briselu, a koje govore da je šefica diplomatije EU Federika Mogerini napustila sastanak sa Haradinajem zbog njegovog navodnog insistiranja na većem učešću SAD u dijalogu Beograda i Prištine. 

"Kada je riječ o SAD, blisko sarađujemo s njima na Zapadnom Balkanu, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa", navodi Kocijančičeva u svom saopštenju. 

EU je jutros iznenada otkazala konferenciju za medije na kojoj je trebalo da Federika Mogerini i Ramuš Haradinaj predstave zaključke Savjeta o stablizaciji i pridruživanju između EU i Kosova. 


Zvanično objašnjenje evropske strane bilo je da je konferencija otkazana zbog "agende" zvaničnika. 

Kosovski mediji su, pozivajući se na svoje izvore u Briselu, javili o "lošoj amosferi" koja je vladala tokom ovog sastanka. 

"Ona [Mogerini] je ovo uzela lično i nervozno napustila sastanak i nije se više vratila", rekao je izvor RSE čije je ime poznato toj redakciji. 

Novi izvori su kasnije naveli i da je šefica EU diplomatije bila dodatno isprovocirana stavom koji je Haradinaj izneo na sastanku Saveta o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova, a koji kritikuje dosadašnji tok dijaloga između Beograda i Prištine i njegove rezultate. 

U svojoj prvoj nezvaničnoij reakciji, diplomatski izvori iz Brisela su za Tanjug izjavili da je EU danas poručila kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju da Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektivi i da iskoristi priliku koju cijeli region ima u pogledu evropske perspektive. 

Haradinaj je kasnije otkazao i ostale predviđene izjave za medije u Briselu. Inače, ovo je bila prva zvanična poseta Haradinaja Brislelu od kada je izabran na mjesto premijera Kosova.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.