Damir Šehović

Čestitka ministra povodom Međunarodnog dana studenata i srednjoškolaca

"Akumulirajte znanje, gradite karaktere i dižite glas protiv nepravde"

Srednjoškolci i studenti, crnogorska mladosti, svako od vas pojedinačno ima lični potencijal koji vam nameće obavezu, prvenstveno prema sebi, a potom i društvu, da ga pronađete i razvijete. Put razvoja tih individualnih sklonosti pitanje je dakle odluke, ali i istrajnosti u pravilnim navikama čak i onda kad je stranputica lakša, kao što često jeste, kazao je ministar prosvjete u čestitki povodom Međunarodnog dana studenata i srednjoškolaca.

On je istakao da Ministarstvo prosvjete sa druge strane ima pred sobom imperativ nadgradnje obrazovnog sistema na temeljima dobre obrazovne politike, koja će kako kaže te talente integrisati, a ne gušiti.

"To znači dobru legislativu, zbog koje smo i ušli u nedavnu zakonodavnu reformu u ovoj oblasti. No, što je još važnije, to znači kreiranje atmosfere i neformalnog ambijenta u kome će dominirati interaktivni, a ne predavački tip nastave, u kome će teorijska i praktična znanja biti podjednako vrednovana, a lične inicijative dočekane sa razumijevanjem i prihvatanjem", kazao je Šehović.

Isitiče da su uloženi veliki napori u obezbjeđivanje besplatnih osnovnih i magistarskih studija, kako bi jedino znanje bilo eliminatorni faktor.

"Ponosni smo na ovogodišnja izdvajanja za budžet Univerziteta Crne Gore, koji je veći nego ikad. Obavezna praksa na fakultetima daće vam neophodnu polazišnu tačku za ulazak na tržište rada. Više od trećine djece koja su upisala treći stepen, su u sistemu dualnog obrazovanja, tj. paralelnog učenja i prakse kod poslodavca, za koju dobijaju nadoknadu. Nastavljamo stipendiranje đaka koji se odluče za neko od deficitarnih zanimanja. Po prvi put smo osnovali i Fond za kvalitet i talente, koji treba da bude predmet pravilne preraspodjele sredstava na osnovu preciznih kriterijuma, kako bi svaki nadareni učenik i vrijedni profesor dobio makar dio pažnje koju zaslužuje", kazao je Šehović.

No kako kaže današnji datum je posebno važan zbog simbolike koju nosi, o tome da borba za pravo i pravdu nikad ne smije biti zaboravljena.

"Stoga vam mi koji kreiramo obrazovni sistem omogućavamo da naučite, ali imamo i mnogo važniju ulogu: da vam pomognemo da izgradite karaktere koji promišljaju, preispituju i dižu glas protiv nepravde – prema sebi i drugom podjednako.

Sve što je sačekalo drugog, stići će i do nas. Osigurajmo zajedno da to bude znanje i pravičnost", zaključio je Šehović.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.